Secretarul de stat american Mike Pompeo a început vineri la Santiago de Chile un turneu în America Latină, criza din Venezuela şi prezenţa în creştere a Chinei în regiune numărându-se printre principalele subiecte abordate în convorbirile oficiale, transmite AFP citate de Agerpres.

Mike PompeoFoto: Flickr / Gage Skidmore

Mike Pompeo a fost primit în cursul dimineţii la palatul prezidenţial La Moneda de către şeful statului Sebastian Pińera şi a participat la un dejun de lucru oferit de ministrul afacerilor externe Roberto Ampuero.

Şeful diplomaţiei americane a abordat criza din Venezuela în încercarea de a creşte presiunea asupra regimului preşedintelui Nicolas Maduro.

Washingtonul recurge în mod regulat la ameninţarea cu o intervenţie militară în Venezuela. În acest context, preşedintele Pińera a amintit că o schimbare de regim la Caracas trebuie să urmeze "o cale democratică şi paşnică, care să excludă o intervenţie de tip militar", conform unui comunicat de presă dat publicităţii de preşedinţia chiliană.

Secretarul de stat american şi-a exprimat "recunoştinţa" faţă de autorităţile chiliene pentru găzduirea a aproape 300.000 de venezueleni obligaţi să îşi părăsească ţara ca urmare a gravei crize economice.

"'Chile face parte din Grupul de la Lima, acţionează în cadrul acestuia şi în deplină înţelegere şi armonie cu membrii săi. Acest grup s-a format pentru a găsi o soluţie la criza profundă pe care o traversează Venezuela", a mai afirmat Ampuero.

El a mulţumit secretarului de stat american pentru faptul că SUA contribuie, alături de alte state, la realizarea obiectivului organizării de alegeri "libere, transparente şi conforme standardelor internaţionale" în Venezuela, relatează EFE.

Vizita secretarului de stat al SUA are loc cu trei zile înaintea reuniunii Grupului de la Lima la Santiago de Chile.

Şeful diplomaţiei chiliene a recunoscut rolul important pe care îl asumă Washingtonul în creşterea presiunii diplomatice asupra regimului de la Caracas, apreciind că unul din obiectivele pe care le împărtăşesc ambele state vizează reinstaurarea democraţiei în Venezuela.

Următoarele etape ale turneului şefului diplomaţiei americane sunt Paraguay, Peru şi Columbia.

Duminică Mike Pompeo este aşteptat la Cucuta, localitatea columbiană de la frontiera cu Venezuela unde, pe 23 februarie, opozanţii preşedintelui Nicolas Maduro au eşuat în încercarea de a forţa blocada guvernamentală pentru a face să pătrundă tonele de ajutoare umanitare destinate populaţiei venezuelene.

În plin război comercial între Washington şi Beijing, M. Pompeo a avertizat autorităţile chiliene asupra faptului că "activităţile comerciale ale Chinei sunt cel mai adesea profund legate de securitatea sa naţională şi de obiectivele sale tehnologice".

Pompeo a acuzat China că a contribuit la colapsul economic al Venezuelei prin finanţarea guvernului preşedintelui Maduro şi a mai susţinut că prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Venezuelei reprezintă "o provocare evidentă".

AFP aminteşte faptul că Beijingul a devenit în câţiva ani primul partener comercial al statului Chile. Un procent de 30% din exporturile statului sud-american este direcţionat către China, spre deosebire de 17% spre SUA şi 14% către UE.