Talibanii au efectuat vineri un atac major în estul Afganistanului, la câteva ore după ce au anunțat că vor declanșa ofensivă de primăvară, cu doar câteva zile înainte de noi discuții de pace între insurgenți și SUA, informează cotidianul The New York Times citat de Mediafax.

Talibani (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Într-un comunicat emis de talibani se afirmă că obiectivul ofensivei Al-Fath (Victoria) este "eradicarea ocupației, curățarea patriei noastre musulmane de invazie și corupție, instaurarea unui sistem islamic, împreună cu apărarea și slujirea concetățenilor noștri credincioși".

Câteva ore mai târziu, un număr mare de insurgenți talibani a atacat în satul Shirzad din estul Afganistanului, punând mari probleme forțelor guvernamentale, potrivit oficialilor locali.

La rândul său, în luna martie, Guvernul de la Kabul a lansat propria sa ofensivă, numită Khalid.

Încleștările de vineri au avut loc cu doar câteva zile zile înainte de data la care ar urma să fie reluate discuțiile de pace între insurgenți și reprezentanții americani, care se vor desfășura la Doha.

Zalmay Khalilzad, emisarul american pentru reconciliere în Afganistan, a catalogat anunțul talibanilor drept "nesăbuit", adăugând că: "Poporul afgan a exprimat în mod clar o preferință pentru pace".