Estonia a informat vineri că a interzis intrarea în apele sale teritoriale a unui velier rus, nava-școală STS Sedov, întrucât transporta cadeți de la o academie de marină din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Estonia nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei și, în opinia noastră, a da autorizație acestei nave-școală ar fi în contradicție cu politica de nerecunoaștere a acestei anexări”, a declarat pentru AFP Sandra Kamilova, purtătoare de cuvânt a Ministerului eston de Externe, precizând că această decizie a fost luată miercuri.

Uniunea Europeană, din care face parte și Estonia, consideră anexarea Crimeei de către Rusia drept ilegală.

De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a calificat decizia Estoniei drept un „gest neprietenos și provocator”.

Potrivit presei ruse, nava STS Sedov - care este cel mai mare velier din lume, cu patru catarge și o lungime de 117 metri - s-a îndreptat spre portul polonez Gdynia.

Decizia autorităților de la Tallinn intervine cu doar câteva zile înainte de vizita președintei estoniene Kersti Kaljulaid la Moscova, unde aceasta urmează să redeschidă ambasada țării sale și să aibă o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin.