Fostul ales de extremă dreapta care se prezenta drept "reprezentantul onorific" în Franța al autoproclamatei Republici Donețk este cercetat pentru proxenetism, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hubert Fayard a fost reținut în 2 aprilie, a precizat parchetul din Aix-en-Provence (sud-est), confirmând o informație a agenției ruse de presă Ria Novosti. Acesta a fost plasat în arest preventiv la Marseille.

Fayard a fondat în septembrie 2017 "Centrul de reprezentare oficială în Franța a Republicii Populare Donețk".

Această asociație este de atunci în vizorul Ministerul francez de Externe, care parchetului din Aix-en-Provence dizolvarea sa, apreciind că ar crea "o tulburare a ordinii publice naționale și internaționale".

Cererea a fost respinsă în septembrie 2018, deoarece "caracterul ilicit al obiectivului său sau al scopului urmărit" nu a fost stabilit, dar parchetul general a făcut apel.

Republica Donețk a fost autoproclamată de separatiștii pro-ruși într-un context de relații extrem de tensionate, după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, urmată în aprilie 2014 de un război în estul Ucrainei soldat cu peste 10.000 de morți.