Secretarul de Stat, Mike Pompeo, a început vineri o vizită de trei zile în Chile, Paraguay și Peru, trei țări care se dezvoltă rapid într-o regiune în care prezența Chinei îngrijorează Washington-ul, iar criza din Venezuela a escaladat, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Va fi pentru prima dată din 1965 când secretarul de stat al Statelor Unite vizitează Paraguay, un gest simbolic, despre care experții cred că subliniază angajamentul american față de regiune.

Pompeo va ajunge duminică la Cucuta, oraș columbian de graniță, pentru a primi o parte din emigranții care fug din Venezueala, în încercarea de a scăpa de foamete și violențe.

Criza politică a Venezuelei este o temă anticipată a acestei vizite, având în vedere eforturile americane de a-l da jos pe Maduro.

"Acest tur este o oportunitate de a arăta transformările de care națiunile sud-africane au parte în momentul în care democrațiile se unesc pentru a rezolva provocările regionale", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Palladino.

Vizita apare în contextul în care Washington-ul ia în calcul implementarea mai multor sancțiuni împotriva guvernului lui Maduro și pune presiune pe Rusia să își retragă trupele din zonă.

În timpul turului, este probabil ca Pompeo să insiste pe avantajele schimburilor comerciale cu SUA, a căror influență este pusă în pericol de către China. China este partenerul comercial de top al țărilor precum Brazilia, cea mai mare economie a Americii Latine sau Uruguay. America Latină apelează la China pentru finanțare, iar acest lucru alarmează Washington-ul.