Autoritățile din Coreea de Nord au anunțat joi că președintele și premierul țării au fost înlocuiți, însă puterea reală rămâne concentrată în mâinile lui Kim Jong Un, scrie Mediafax, citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Choe Ryong Hae l-a înlocuit pe Kim Yong Nam în funcția de președinte al Prezidiului Adunării Supreme a Poporului în urma unei sesiuni a legislativului nord-coreean, care s-a desfășurat joi, a anunțat agenția oficială de știri KCNA (Korean Central News Agency).

Deținătorul acestei funcții este considerat șeful statului nord-coreean, însă rolul său este mai degrabă simbolic, reprezentând țara la diverse evenimente diplomatice. Puterea este deținută în continuare de Kim Jong Un, care deține funcția de președinte al Partidului Muncitorilor din Coreea, formațiunea de guvernământ de la Phenian.

Kim Yong Nam, care s-a născut în anul 1928, este unul dintre cei mai longevivi oficiali nord-coreeni de rang înalt, deținând funcția de președinte încă din anul 1998, potrivit datelor Ministerului Unificării de la Seul.

Înlocuitorul său, Choe pare să fi acumulat tot mai multă influență în ultimii ani, în special după ce în octombrie 2017 a fost numit membru al puternicei Comisii Militare Centrale, potrivit serviciilor secrete sud-coreene.

Choe se numără printre oficialii nord-coreeni vizați de sancțiuni americane în legătură cu presupuse încălcări ale drepturilor omului.

De asemenea, remanierea l-a vizat și pe prim-ministrul Pak Pong Ju, care a fost înlocuit cu Kim Jae Ryong, un personaj relativ necunoscut.

Potrivit analiștilor de la NK News, un site care monitorizează situația din Coreea de Nord, Pak a supervizat un proces de "reformă radicală" în domeniul economic care a ajutat țara să supraviețuiască sancțiunilor internaționale.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a indicat că dezvoltarea economică reprezintă piesa centrală a strategiei sale și le-a spus recent oficialilor nord-coreeni că dezvoltarea unui economii autosuficiente ar fi o lovitură pentru "forțele ostile" care au impus sancțiuni Coreei de Nord.