China plănuiește să trimită milioane de tineri "voluntari" în zona rurală, provocând temeri legate de posibilitatea repunerii în aplicare a metodelor brutale ale președintelui Mao, din timpul Revoluției Culturale de acum 50 de ani, scrie The Guardian.

Elevi in ChinaFoto: Captura YouTube

Liga Tineretului Comunist a promis să trimită peste 10 milioane de studenți în "zone rurale" până în 2022, cu scopul "de a-și dezvolta competențele, de a răspândi civilizația și de a promova știința și tehnologia", potrivit unui document al Partidului Comunist Chinez.

Miza este de a aduce în mediul rural talentul celor care altfel ar fi atrași de viața în marile orașe.

"Avem nevoie ca tinerii să folosească știința și tehnologia pentru a ajuta zona provinciei să își inoveze modele de dezvoltare", a spus Zhang Linbin, adjunct al unei localități din provincia Hunan, pentru publicația Global Times.

Studenții vor fi chemați să trăiască în zone rurale pe perioada vacanței de vară, deși Liga Tineretului Comunist nu a specificat cum vor fi aceștia convinși să accepte cererea.

Fostele baze ale revoluționarilor, teritoriile afectate de sărăcie extremă și zonele populate de minorități etnice vor reprezenta o prioritate.

Mulți utilizatori Twitter au reacționat prin evocarea haosului Revoluției Culturale din perioada 1966-1976, când Mao a trimis milioane de "tineri intelectuali" în provincie, în condiții primitive, iar universitățile au fost închise pentru un deceniu.

Președintele Xi Jinping este cunoscut pentru nostalgia pe care o are față de perioada lui Mao și a petrecut chiar el șapte ani într-un sat din provincia nordică Shaanxi, de la vârsta de 16 ani. ​