Președintele SUA, Donald Trump, care s-a întâlnit joi cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, și-a manifestat disponibilitatea de a se întâlni din nou cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, dar a subliniat că sancțiunile la adresa Phenianului vor rămâne, informează Mediafax citând cotidianul The Asahi Shimbun.

Trump si Kim Jong Un, la HanoiFoto: Captura YouTube

"Un al treilea summit ar putea avea loc. Și este pas cu pas. Nu este un proces rapid. N-am spus niciodată că va fi. Este pas cu pas", a afirmat Trump, care l-a primit pe Moon Jae-In la Casa Albă.

Întrebat dacă intenționează să elimine unele din sancțiuni impuse Phenianului, Trump a declarat că a discutat cu Moon despre "anumite elemente umanitare", inclusiv posibilitatea ca Seulul să ajute Coreea de Nord în legătură cu aprovizionarea cu alimente.

"Am putea oricând să le mărim, dar nu am vrut să fac asta în acest moment", a avertizat Trump în legătură cu sancțiunile.

De asemenea, liderul de la Casa Albă nu a exclus posibilitatea unui summit trilateral, împreună cu liderii celor două Corei.

Trump s-a întâlnit de două ori cu Kim Jong-Un, ultima oară la Hanoi, în luna februarie. Summitul de la Hanoi s-a încheiat brusc, fără niciun rezultat concret.

La rândul său, Moon a declarat că nu consideră că summitul de la Hanoi ca un eșec, ci face parte dintr-un proces mai îndelungat. Președintele sud-coreean a mai afirmat că este de acord cu Trump că "scopul final" este denuclearizarea totală a Coreei de Nord.

Moon a adăugat că este de părere că eforturile diplomatice din partea lui Trump au redus tensiunile militare în Peninsula Coreea.