Fostul președinte separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, nu este gata să părăsească scena politică catalană. Dimpotrivă, el intenționează să ajungă pe cea europeană, cu obiectivul clar de a internaționaliza conflictul dintre Madrid și Barcelona. Instalat în Belgia de la demiterea sa, Puigdemont şi-a anunțat miercuri candidatura la alegerile europene din mai 2019, în cadrul unei conferințe de presă de la Bruxelles, potrivit La Libre, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este vorba de a aduce vocea Cataloniei, care vrea să fie o republică independentă, în cadrul unei instituții a Europei, pentru a spune că acest conflict care există în Catalonia este un subiect european care merită să fie ascultat. Trebuie să acționăm din interiorul Parlamentului European pentru a vorbi în numele celor care nu pot face acest lucru", a spus el, referindu-se la cei 12 lideri separatiști catalani, al căror proces se judecă în prezent la Curtea Supremă din Madrid.

Printre aceştia se află şi fostul vicepreședinte Oriol Junqueras care riscă o pedeapsă de 25 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de rebeliune și delapidare a fondurilor publice pentru organizarea, în octombrie 2017, a unui referendum privind independența acestei regiuni din nord-estul Spaniei.

În prezența foștilor săi miniștri regionali, Clara Ponsati și Toni Comín, de asemenea stabiliți în Belgia, și a naționalistului basc Gorka Knörr, dl Puigdemont a prezentat lista partidului separatist Junts per Catalunya (JxCat). Miza este clară: deşi separatiștii nu au încetat să spună că criza catalană este într-adevăr europeană, este vorba de a aduce în mod eficient dezbaterea asupra independenței Cataloniei în centrul Uniunii.

"Vrem să luptăm democratic și pașnic în cadrul instituțiilor europene, deoarece Europa face parte din soluție. Criza catalană nu își poate permite luxul de a renunța la această platformă privilegiată", a asigurat Toni Comín.

Sub sloganul de campanie "Liberi în Europa", Carles Puigdemont consideră că partidul său este angajat într-o bătălie "pentru a consolida valorile fundamentale ale Europei, inclusiv diversitatea". Astfel, el le-a lansat un apel cetățenilor "dezamăgiţi" de gestionarea crizei catalane, dar și de aceea a migrației, argumentând că este necesară consolidarea încrederii într-o Europă care demonstrează un angajament profund față de drepturile omului.

Rămâne însă o mare necunoscută: dacă va reuşi să adune voturile necesare, Carles Puigdemont va putea deveni deputat european, fără a trece prin Spania unde este încă subiect al unui mandat de arestare pentru revoltă și delapidare?

Această chestiune a provocat deja o dezbatere juridică intensă în Peninsula Iberică. Deoarece legea spaniolă prevede că, odată numărate voturile, locurile alocate, "candidații aleși trebuie să jure sau să promită respectarea Constituției în fața Consiliului Electoral Central" de la Madrid, înainte de a obține un certificat care să îi acrediteze în calitate de eurodeputaţi. În timp ce unii cred că nu este necesar să te duci personal pentru a lua acest document, nu același lucru este valabil pentru declarația de respectare a Constituției.

Separatiștii contestă însă această interpretare a legii. "Dificultatea nu este de ordin legal, ci electoral", a declarat Puigdemont, miercuri, spunând că este vorba despre voturile cetățenilor și că doar acestea îl vor face sau nu un membru al Parlamentului European. Fostul lider separatist consideră că, dacă va fi ales democratic, el va beneficia imediat și automat de imunitatea acordată eurodeputaților în întreaga UE, inclusiv în Spania. Dezbaterea juridică se referă, de asemenea, la momentul în care această imunitate va prevala și, astfel, îi va permite lui Puigdemont să se întoarcă în Spania fără a risca închisoarea. Conștient de viitoarea luptă cu autoritățile spaniole, dl Puigdemont a avertizat deja că nu va ezita să aducă cazul în faţa Curţii de Justiție a UE.

Întrebat cărei familii politice europene ar dori să-i aparţină, liderul pro-independență a rămas vag, referindu-se la "un grup care apără dreptul la autodeterminare, care este împotriva represiunii și este în mod clar dedicat drepturilor omului". Pentru moment, partidul PedeCat al lui Puigdemont (care a format, împreună cu alte personalități independente, Junts per Catalunya) se află în cadrul Alianței Liberalilor și Democraților Europeni (ALDE).

Dar separatiștii ar putea încerca să creeze o nouă forță politică a partidelor regionale europene, inclusiv a celor din Alianța Liberă Europeană (ALS, în același grup ca și Verzii), printre care se află şi separatiștii catalani din Esquerra republicana.