"O umilire naţională": presa britanică unanimă după amânarea Brexit

de I.B.     HotNews.ro
Vineri, 12 aprilie 2019, 0:08 Actualitate | Internaţional


Mars anti-Brexit
Foto: Captura The Guardian
În opinia editorialiştilor britanici, Regatul Unit nu a fost niciodată pus într-o situaţie jenantă în asemenea măsură în toată istoria ţării.

Liderii europeni şi Theresa May au căzut de acord în noaptea de miercuri spre joi asupra unei amânări a Brexit care să poată merge până pe 31 octombrie, înlăturând provizoriu spectrul unei separări brutale, după un summit tensional la Bruxelles. Compromisul a intervenit în ajunul zilei de 12 aprilie, data limită pentru retragerea britanică decisă în timpul unui precedent summit şi care risca să devină cea a unui divorţ fără acord după aproape 40 de ani de uniune agitată, potrivit Le Soir, citat de Rador.

Dacă data fixată de Halloween i-a făcut să râdă mult pe internauţi, nu e şi cazul jurnaliştilor britanici, care par să-şi piardă speranţa. Sentimentul general este rezumat de ziarul "Metro", care scrie că, "Văzut din spaţiu", Brexit trebuie să semene probabil cu o gaură neagră, a cărei primă imagine a fost dezvăluită miercuri.

În opinia ziarului "Guardian", nu această amânare va permite ieşirea din impasul în care se află Brexit. "Umilirea de miercuri seara, când celelalte 27 de ţări ne-au decis destinul - o aducere aminte a modelului norvegian sau a pieţei comune 2.0 unde deciziile sunt luate pentru Regatul Unit fără prezenţa noastră - expune minciunile pro-Brexit şi imposibilitatea de a avea o poziţie puternică şi stabilă în afara Uniunii Europene. Istoria îşi va aminti că britanicii nu şi-au dat seama de puterea pe care o aveau în cadrul Europei decât atunci când au pierdut-o", scrie acelaşi cotidian. A fost şi umilirea Theresei May, dar jurnalul notează că premierul nu pare să ştie ce este ruşinea.

"The Telegraph" este de aceeaşi părere şi titrează "O umilire naţională": niciodată ceva atât de jenant nu le-a fost făcut atâtor oameni de atât de puţini alţii". Cotidianul îl blamează pe Emmanuel Macron, "care i-a hăituit" pe liderii Uniunii Europene să fixeze "ora fatală a Brexit". "O noapte ucigaşă la Bruxelles", per total. "Mail" vede în asta chiar o "răzbunare" din partea lui Macron, care "a răsucit cuţitul în rană". În opinia ziarului, este vorba chiar de "unul dintre episoadele cele mai umilitoare" din istoria britanică.

"The Times" merge chiar mai departe şi estimează că umilinţa suferită de Regatul Unit în criza canalului de Suez este abia comparabilă cu ruşinea la care au fost supuşi britanicii la summitul european.

"Daily Mail" găseşte că data amânării este deosebit de bine aleasă şi titrează "Halloween de oroare pentru May". O temă reluată de "The Mirror,", pentru care "coşmarul" continuă. "The Sun" pare chiar să fi pierdut orice speranţă: "Vom pleca oare într-o bună zi?".

Brexit este în impas, toţi sunt de acord cu asta. Şi acum? Ce soluţii sunt preconizate? În opinia "Guardian", este inutil să-ţi faci iluzii, britanicii vor trebui să voteze.

"Realitatea este că nu există majoritate parlamentară pentru orice rezultat al Brexit - de la no deal la toate variantele unui acord pe Brexit, până la revocarea articolului 50. Chiar dacă prim-ministrul încearcă un alt vot, ea nu va reuşi. În ciuda tuturor lucrurilor, May refuză să plece. (...) Un nou şef conservator nu ar aduce o nouă soluţie la criză. Fie că este acum sau peste câteva luni: să trimiţi problema la populaţie pentru un al doilea referendum sau să organizezi alegeri generale pentru a reuni un parlament capabil să ia o decizie".

Două opţiuni luate în calcul şi de "Daily Mail", care estimează totuşi că un nou referendum pare, deocamdată, dat la o parte.

"The Times" este mai puţin tranşant în această problemă, dar Regatul Unit nu va putea merge înainte "atâta vreme cât Theresa May va rămâne prim-ministru". "The Sun" estimează că acest summit european nu este decât "confirmarea finală" a eşecului Theresei May, care trebuie de acum să accepte că "jocul se apropie de sfârşit". Este şi cazul "Telegraph", care preconizează o schimbare de lider.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23212 vizualizari

 • +25 (37 voturi)    
  Guardian, Telegraph si restul... (Vineri, 12 aprilie 2019, 1:16)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Trebuie sa ai mult tupeu sau sa fii complet imbecil sa scrii asa ceva intr-unul dintre cele mai mari ziare: "Umilirea de miercuri seara, când celelalte 27 de ţări ne-au decis destinul". Nu prietene, nu "27 de tari" v-au ales destinul. Ci imbecilii care au votat pro-BREX ca apoi sa caute pe Google ce inseamna.

  Cat despre "O umilire naţională: niciodată ceva atât de jenant nu le-a fost făcut atâtor oameni de atât de puţini alţii", poate prietenii nostri de la Telegraph ar trebui sa vina la Teleorman sa compare casa Sultanului cu a celor care il voteaza pentru 10 lei dar la mediul rural au toaleta in curte in 2019 si nu stiu nici sa scrie sau sa citeasca, ca sa nu zic de cladirile in care se afla "institutiile statului" cu igrasie sicrapaturi, apoi sa ne povesteasca despre umilinta.

  Astia care au scris in ziarele astea ori sunt trolli, ori tampiti.

  Am inteles, asta s-a votat, nu vor nici sa cedeze unei anulari din cauza orgoliului, dar nu vor nici un alt referendum ca sa nu creeze precedent. Dar nici sa faca lucruri la impuls care sa faca mai mult rau tarii nu este ok. Daca vor sa invete populatia o lectie, nu cred ca asa se face. Dar in fine. Au vrut BREX, sa se bucure. In aceste luni cat inca sunt membri UE si se pot bucura de privilegii, pot blama uniunea si restul de 27 de tari haine care le-au decis destinul fara sa le ceara parerea. Apoi, in August sau Septembrie anul viitor sa compare nivelul de trai si apoi discutam.
  • +15 (19 voturi)    
   ..... tot raul spre bine ..... (Vineri, 12 aprilie 2019, 7:19)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Britanicii aveau nevoie de o lectie de smerenie / modestie.
  • +16 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 aprilie 2019, 10:41)

   [anonim] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   • -1 (5 voturi)    
    Sunt anti Brexit dar (Vineri, 12 aprilie 2019, 14:11)

    Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui

    Pentru UK nu e o mare problema. Adică, fără acord, ar plati 10-20% taxe vamale pentru ce exportă în UE. Dar și UE ar plati aceleași taxe vamale pentru ceea ce UE exportă în UK. Sa zicem că UK exportă în pic mai mult decât importă. Asta ar duce la o pagubă de circa 5% cred. Nu cred că este o cifră semnificativă. De asemeni, UE se temea de o prelungire a negocierilor, ceea ce se întâmplă și e in favoarea britanicilor. UK negociază de fapt extrem de dur. Ei vor sa nu fie granița între Irlanda și Irlanda de Nord, ceea ce ar fi contrar oricărui principiu UE. E ca si cum ar nu ar fi graniță între România și Republica Moldova. De asemeni, vor acord comercial, adică ceea ce este mai bun din UE. Dar închiderea granițelor pentru străini. Deci românii nu vor mai putea merge sa lucreze in UK fără a obține întâi un loc de muncă în UK, ceea ce nu se va întâmpla atâta timp cât există forță de muncă autohtonă. Pe scurt, cine se îmbată cu apă rece, se va trezi cu o mare durere de cap. UE a avut ocazia să declanșeze Hard Brexit acum câteva zile. De ce nu a făcut-o?
    • +5 (9 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 aprilie 2019, 14:41)

     [anonim] i-a raspuns lui Traian2015

     • -1 (3 voturi)    
      Exact (Vineri, 12 aprilie 2019, 20:20)

      imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui

      Sunt doua puncte aici: sunt cei populisti care vor sa iasa pentru a putea prelua puterea, sunt cei populisti care vor sa traga de timp pentru ca stiu ca au mintit si va fi mai rau si sunt cei care nu vor sa iasa, pentru ca stiu ca va fi mai rau. (printre ei, firimituri de oameni carora nu le pasa sau vor sa iasa dar nu stiu ce inseamna).

      Acum incearca sa se mobilizeze cat mai multi ca, macar daca ies, sa iasa favorabil sa nu se "simta" partile negative. Partea proasta pentru ei e ca UE le arata ca un exit inseamna renuntarea aproape completa a "drepturilor" - cu alte cuvinte, ce luau ei "for granted" nu erau drepturi, ci privilegii.

      Ei vor sa incerce EEA - YES and UE - NO. Dar nu le va iesi. Tocmai d-aia unii dintre ie vor sa forteze anularea BREX. Asta nu ar fi un lucru teribil, dar UE incearca sa profite de aceasta ocazie ca sa dea UK ca exemplu pentru orice alta tara "pro-activa".

      Acum putem sa fim rautaciosi sa spunem ca o merita, dar pe termen lung, tot cetatenii (si romani si englezi si altii din UE) vor suferi. Ideal ar fi sa se renunte la exit, dar cel mai probabil se vor negocia la sange niste drepturi de EEA, dar mai favorabile UE, iar daca UK e destept va miza pe partea sociala (adica fix anti-populista) ca sa mai salveze ceva.

      Desigur, cum politicienii sunt prostituate peste tot, iar cei populisti vor "suveranitate" (ca sa nu zic putere absoluta), vor forta un exit, indiferent daca va fi sau nu favorabil tarii.
     • 0 (2 voturi)    
      pentru ca (Vineri, 12 aprilie 2019, 21:17)

      Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui

      Nu au obtinut inca ceea ce vor: controlul granitelor dar libera frontiera cu Irlanda, plus un acord economic de liber schimb.
 • -16 (28 voturi)    
  Tergiversare si nimic mai mult (Vineri, 12 aprilie 2019, 6:44)

  Setalcott [utilizator]

  Umilirea au suferit-o poporul si democratia britanica, in fata unor politicieni care se afunda in toate complicatiile posibile pentru a evita punerea in aplicare a vointei poporului. Lectia e clara: odata in UE, nu mai poti iesi.
  • -11 (17 voturi)    
   exact (Vineri, 12 aprilie 2019, 8:46)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Maastricht 1992 nu prevedea:
   -adoptarea monedei euro
   -largirea UE la 28 state
   -iesirea vreunui stat membru din Uniune
  • +14 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 aprilie 2019, 10:23)

   [anonim] i-a raspuns lui Setalcott

   • -4 (6 voturi)    
    Tehnocratie (Vineri, 12 aprilie 2019, 15:15)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui

    Poti iesi teoretic dupa ce treci practic din labirintul de tehnicalitati construit artificial de politicieni dupa faptul implinit. Cum se face ca pana dupa referendum nimeni n-a auzit de 'acord', nici in campanie, nici remainerii. Acum a devenit brusc conditia sine qua non.
 • -22 (28 voturi)    
  deci votarea 2016 (Vineri, 12 aprilie 2019, 8:45)

  Toni_Romania [utilizator]

  Deci votarea anti-UE natiei britanice din 2016 se da la gunoi, da? De ce? Ca nu le mai ies biznisurile politicienior si bancherilor din Londra si BRX? Bun, ca sa stim.
  • 0 (2 voturi)    
   hahaha (Vineri, 12 aprilie 2019, 16:35)

   mgs [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   nu uita ca biznisurile alora aduc locuri de munca pt gloate...
   • +1 (1 vot)    
    aha (Vineri, 12 aprilie 2019, 22:03)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui mgs

    tu esti corporatist si noi gloata,este?
  • +1 (3 voturi)    
   Fii mai precis in argumentatie (Vineri, 12 aprilie 2019, 18:39)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   votarea anti-UE a 51,9% a natiei britanice.
   Toate problemele cu Brexitul (si in general, toate problemele legate de vot, de pretutindeni) sunt cauzate de acest prag 50-50. Cum ar fi fost daca (sa presupunem) ar fi iesit un rezultat pro-Brexit cu un singur vot diferenta? Argumentul stupid universal utilizat e ca "asa e in democratie". Asa devin societatile captive tehnicilor manipulative cu "dezvaluiri cutremuratoare" de ultim moment.
 • +10 (12 voturi)    
  votezi informat (Vineri, 12 aprilie 2019, 11:06)

  B.T. Alexandru [utilizator]

  Iesirea din EU se poate face de orice tara suportand consecintele. Nimic nu-i impedica sa iasa din Uniune, doar ca nu vor sa suporte dezavantajele. Este normal ca tarile care raman in EU sa-si apere interesele intr-o incurcatura pe care a provocat-o britanicii. Oricum vor pierde toti. Problema britanicilor si a tarilor europene este aceea ca populatia votanta nu s-a adaptat istoriei prezente. Dezvoltarea economica nu duce automat la emanciparea culturala a electoratului.
 • -7 (9 voturi)    
  Germania a castigat post Razboiul Rece 1989-2009 (Vineri, 12 aprilie 2019, 11:24)

  xolv [utilizator]

  Brexitul e doar damage control. Bine, pentru fanii internationalismului socialist, e un cosmar. Alegerile, referendumurile, suveranitatea sunt superflue. Similar cum national socialistii germani si italieni s-au impotrivit revolutiei bolsevice mondiale in 1918. Capitalele imperiale, apoi Zimmerwald, Moscova, Bruxelles. Locurile de pelerinaj preferate ale gloatelor.
  • +7 (9 voturi)    
   Bati campii (Vineri, 12 aprilie 2019, 14:54)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Nu se intelege nimic din varza pe care postezi acolo. Amesteci Internationala Socialista cu EU, prima nu a tinut vreodata alegeri pentru ca nu avea nici pentru cine nici pentru ce. Mai bine enunta clar ce vrei si pentru cine scrii aici.
 • +2 (4 voturi)    
  citez dintr-o evaluare a situatiei din GB (Vineri, 12 aprilie 2019, 16:21)

  mgs [utilizator]

  În prezent, există trei poziții diferite în Parlamentul britanic:
  majoritatea conservatorilor care sunt în favoarea Brexit;
  există opoziția stângii care nu dorește nici un Brexit;
  există o minoritate de conservatori care doresc să nu aiba loc nici o înțelegere, bazată pe sloganul "nu există un acord mai bun decât un acord rău".
  Problema este că iaceastă situație de incertitudine, companiile nu știu ce să facă. Băncile, instituțiile financiare și de asigurări se deplasează în cea mai mare parte în Germania. Același lucru este și pentru companiile care nu doresc să piardă beneficiile pieței libere. Se pregătesc pentru un transfer către continent, mai ales în Olanda sau Franța. În total, un institut de cercetare economică englez a estimat bogăția pe care se pregătește să o părăsească din Marea Britanie după 29 martie, la 800 miliarde de lire sterline (în jur de 1000 miliarde de euro). Și nu este singura problemă cu Brexit. Apoi, există problema îndatoririlor. Marea Britanie nu plătește nimic pentru produsele pe care le cumpără sau le vinde în Uniunea Europeană. Dar, dacă va părăsi UE, trebuie aplicate regulile internaționale ale OMC. Și aceasta înseamnă o creștere a prețurilor produselor importate și o dificultate mai mare în export. O combinație care riscă din punct de vedere economic să facă mult rău în Marea Britanie: ambele măsuri cauzează o reducere a PIB. Și, odată cu creșterea șomajului, riscă să provoace o adevărată criză economică în țară, un nivel pe care nu l-am văzut până acum. N-ar fi multe lucruri de facut decat sa se limiteze daunele, caci chiar daca ar fi un alt referendum si s-ar anula Brexit-ul daunele sunt deja facute. PIB-ul, moneta, sediile de firme si banci si-au inceput deja declinul din primul moment in care s-a anuntat rezultatul referendumului.
 • +2 (4 voturi)    
  zxzxzxz (Vineri, 12 aprilie 2019, 16:59)

  solar [utilizator]

  Confuzie Derută si Haos in mintile multor, foarte multor oameni. Asta se va plăti copios in urmatorii 1-5 ani . E clar ca bună ziua ca o criză majora a civiliazatiei clasice a izbucnit pe intreg mapamondul . Cum se va sfarsi asta sa spuneti voi, dragilor comentatori !!
  • +2 (2 voturi)    
   Nu va fi nici-o criza (Vineri, 12 aprilie 2019, 18:51)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui solar

   Pana atunci va aparea un nou model de smartphone si omenirea se va inghesui sa aiba si ea unul, nu va avea nici timp nici chef pentru crize.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by