Guvernul statului Zimbabwe a promis să exhumeze și să îngroape din nou corpurile miilor de oameni omorâți în timpul campaniei militare din ani '80, scrie AP News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Secretarul Ministerului de Justiție, Virginia Mabhiza, a declarat că ceremoniile de înmormântare vor face parte dinr-o serie de măsuri susținute de președintele Emmerson Mnangagwa, cu scopul de aduce împăcare și o finalitate în ceea ce privește decesele din perioada 1983-1987.

Mnangagwa a susținut public campania militară în perioada respectivă, lucrând pentru liderul de atunci, Robert Mugabe. Deși refuză să își recunoască rolul din campanie, președintele a afirmat de curând că oamenii ar trebui să fie liberi să vorbească despre masacru.

Înainte, mai multe persoane au fost arestate pentru discuțiile despre masacru pe care le-au avut în public, iar lucrările de artă legate de acest subiect au fost interzise.

Un raport din 1997 al Comisiei Catolice pentru Pace și Justiție prezenta un număr de morți cuprins între 10.000 și 20.000, toți civili.

Mabhiza a spus că guvernul îi va asista pe oamenii ale căror părinți au fost uciși în perioada campaniei să facă rost de acte de identitate și pe cei răniți în urma tragediei să acceseze servicii medicale.