Rio de Janeiro folosește prizionierii ca "muncitori voluntari" pentru a menține închisorile într-o mișcare despre care experții ONU spun că este ilegală, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sistemul penal brazilian se bazează pe munca prost plătită a deținuților, ținuți în închisori sub-finanțate și înghesuite. Deținuții sunt plătiți pentru a face bunuri, precum cărămizi sau gheață, pentru companii private, care plătesc statul pentru aceste mărfuri.

În iulie anul trecut, guvernul de la Rio a introdus un nou tip de "muncă voluntară" care afectează sute de persoane și care nu ia în considerare legile care cer ca cei închiși să fie plătiți pentru munca depusă în închisoare. R

efuzul de a recompensa deținuții pentru muncă contravine și ghidurilor ONU privind tratamentul deținuților, potrivit declarațiilor unui oficial al Națiunilor Unite.

"Munca în închisoare ar trebui să respecte anumite standarde legate de condiții decente de lucru, inclusiv un sistem echitabil de remunerare", a spus Birgit Gerstenberg, reprezentant oficial OHCHR.

Rezoluția a fost autorizată de către judecătorul Rafael Estrela, care a declarat că autoritățile din penitenciare insistă asupra lipsei de fonduri și că sistemul este pe cale să se prăbușească. El a negat faptul că schimbarea ar fi echivalentă cu implementarea sclaviei în închisori, însă a recunoscut că nu se simte "confortabil" cu decizia luată.