Premierul Australiei, Scott Morrison, a anunțat joi că pe data de 18 mai vor avea loc alegeri legislative, printre potențialele teme majore ale scrutinului numărându-se schimbările climatice și situația economică, scrie Mediafax, citând BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cetățenii australieni sunt așteptați la urne pentru a decide dacă vor o continuare a guvernării conservatoare ori o administrație laburistă condusă de Bill Shorten.

"[Alegerile] vor determina economia în care trăiesc australienii, nu doar pentru următorii trei ani, ci pentru următorul deceniu", a declarat șeful Guvernului de la Canberra.

"Trăim în cea mai bună țară din lume, dar pentru a ne asigura viitorul, calea mai departe depinde de o economie puternică", a adăugat Morrison, al cincilea premier australian în ultimii ani.

Pe lângă situația economică, experții sunt de părere că schimbările climatice sunt o altă temă majoră a alegerilor, în condițiile în care Australia s-a confruntat în ultimul an o serie de calamități naturale, inclusiv inundații distructive, incendii de vegetație care au devastat suprafețe întinse și perioade îndelungate de secetă și temperaturi caniculare record.

Votul în Australia este obligatoriu pentru toți cetățenii de peste 18 ani, iar cei care nu votează riscă să primească o amendă.