Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat joi că țara sa trebuie să livreze o "lovitură puternică" celor care impun sancțiuni, prin asigurarea unei economii autonome, scrie Reuters, citând agenția de presă KCNA.

Trump si Kim Jong Un, la HanoiFoto: Captura YouTube

Este pentru prima dată când Kim discută despre poziția Coreei de Nord în ceea ce privește al doilea summit SUA-Coreea de Nord din Hanoi, care a fost întrerupt brusc în februarie.

Kim a semnalat că își va menține atenția în direcția dezvoltării economice. Întrebat despre poziția sa legată de summit, el a afirmat că va dubla eforturile de a construi o economie națională care se poate susține singură pentru "a livra o lovitură puternică forțelor ostile care umblă cu ochii injectați, considerând în mod greșit că sancțiunile pot pune (Coreea de Nord) în genunchi", conform KCNA.

De la adunarea din februarie, relația dintre SUA și Coreea de Nord a părut suspendată. Summit-ul a fost încheiat mai devreme din cauza diferențelor de viziune legate de cât de mult ar trebui Coreea de Nord să își limiteze programul nuclear și de gradul până la care erau dispuse Statele Unite să ușureze sancțiunile economice.

Agențiile de stat au publicat imaginii și informații despre cel puțin patru vizite ale lui Kim legate de proiecte economice, pe durata a cinci zile ale săptămânii trecute.

Cu toate că "forțele ostile" care au impus sancțiuni nu au fost numite, Kim a adoptat o poziție mai dură față de Washington în ultima perioadă în presa de stat, potrivit analiștilor.

Comentariile conducătorului au fost făcute publice cu câteva ore înainte de întâlnirea dintre președintele american Trump și președintele sud-coreean Moon Javelin la Washington, în care urmau să fie discutate mai multe probleme de alianță și chestiunea Coreei de Nord.

Moon a sugerat că sancțiunile ar putea fi diminuate, pentru a permite angajamente economice între Coreea de Nord și Coreea de Sud, în schimbul unor concesii nucleare, dar Washinngton-ul nu a fost de acord. ​