Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat, la summitul extraordinar al Consiliului European, că amânarea Brexit dincolo de 30 iunie ar putea submina Uniunea Europeană, potrivit mai multor surse diplomatice citate de cotidianul The Independent, preia Mediafax.

Emmanuel Macron si Angela MerkelFoto: Agerpres/Xinhua

"Macron tocmai a făcut o afirmație puternică. A spus că orice amânare dincolo de 30 iunie ar pune în primejdie UE şi nu ar trebui să ajungem acolo", a declarat un diplomat european.

"El se află într-o situaţie un pic schizofrenică - publicul (său) intern îi cere să fie dur cu Marea Britanie din motive istorice. Pe de altă parte, Franţa este printre cele mai afectate state în cazul oricărui Brexit fără acord. Va dura câteva ore până îl vom da jos din copacul său", a afirmat un diplomat.

Atitudinea dură a Parisului privind durata amânării Brexit nemulțumește diplomații din unele state membre, care susțin că poziția Franței generează și mai multe incertitudine.

"Comportamentul lor este enervant, doar pentru a arăta cât de importanți şi puternici sunt", a declarat un alt diplomat UE.