Șaptesprezece state UE se pronunță pentru amânarea Brexit pe termen lung, Franța este în favoarea acordării unei amânări pe termen scurt până în iunie, iar țări trei sunt indecise, relatează jurnalistul Adam Fleming de la BBC, citând surse de la summitului extraordinar al Consiliului European.

HotNews.roFoto: Hotnews

Franța și Germania sunt pe poziții diametral opuse în această privință, Parisul adoptând o atitudine dură în ceea ce privește amânarea pe termen lung a procesului Brexit, în timp ce Germania este în favoarea unei amânări până pe 31 decembrie, informează Mediafax citând cotidianul The Guardian.

Liderii statelor din Uniunea Europeană dezbat miercuri seară chestiunea perioadei de amânare a Brexit oferită Marii Britanii, cu opțiunile cele mai probabile fiind 31 decembrie 2019 sau 31 martie 2020. Propunerea Theresi May privind o amânare până pe 30 iunie este puțin probabil să fie acceptată de liderii UE, care se tem că o amânare pe termen scurt nu este suficientă pentru ca Parlamentul britanic să aprobe acordul, potrivit Mediafax.

Uniunea Europeană va avea mai multe întâlniri fără Marea Britanie şi va cere ca Londra să se abţină de la subminarea blocului comunitar "în special când va participa la procesul de luare a deciziilor" în timpul unei amânări a Brexitului, potrivit unui draft de concluzii ale Consiliului European de miercuri, relatează Agerpres citând Reuters.

Oficialii Uniunii Europene examinează posibilitatea prelungirii mandatului comisiei UE în cazul în care Marea Britanie va obține o amânare a Brexitului, a declarat miercuri un oficial de rang înalt, citat de Reuters.

Acesta a fost un semn suplimentar cu privire la modul în care amânareae Brexit ar putea afecta funcționarea Uniunii Europene.

Liderii UE au fost rugați să-i acorde primului ministru Theresa May o a doua amânare a ieșirii din UE la summit-ul de urgență miercuri, dar ar trebui să argumenteze cât timp și în ce condiții.

O întârziere a Brexit dincolo de alegerile parlamentare din 23-26 mai va obliga Marea Britanie să participe la vot și să-și aleagă europarlamentarii - o opțiune pe care mai vrea să o evite, dar care ar putea deveni inevitabilă dacă Parlamentul britanic nu va ratifica o înțelegere de retragere în următoarele săptămâni.

Participarea britanică ar putea schimba echilibrul politic în următoarea legislatură europeană, iar oficialii UE se tem că britanicii ar putea alege parlamentari eurosceptici, stimulând deja un număr tot mai mare de naționaliști care încearcă să slăbească blocul comunitar.

Cu toate acestea, Partidul Laburist din Marea Britanie ar putea crește ponderea grupării socialiste în adunarea UE, permițând grupului de centru-stânga să obțină majoritatea.

Sondajele din celelalte 27 de țări ale UE prevăd în prezent că centrul-dreapta va câștiga majoritatea locurilor în următorul Parlament al UE - așa că atunci când Marea Britanie și deputații săi părăsesc UE, majoritatea în adunarea europeană ar putea să se schimbe.

UPDATE The Guardian: Theresa May sugerează că ar accepta amânarea Brexit pe termen lung

Premierul britanic Theresa May a semnalat miercuri că ar fi dispusă să accepte o ofertă UE privind amânarea Brexit pe termen lung, atât timp cât Marea Britanie va putea părăsi Blocul comunitar în momentul ratificării acordului de Brexit, informează Mediafax citând cotidianul The Guardian.

Cancelarul german Angela Merkel a spus miercuri că este în favoarea unei amânări a Brexitului dincolo de 30 iunie, întârziere cerută de Londra, cu câteva ore înainte de un summit crucial pentru subiect. De asemenea, Merkel se întâlnește cu președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru un compromis înainte de summit, relatează AFP.

”Sunt de părere (...) că trebuie să permitem o întârziere rezonabilă” pentru ca partidele politice britanice să negocieze o ieșire din criză și ”este foarte posibil ca termenul limită acordat de UE să fie mai lung decât cel cerut de către premierul britanic”, a declarat Merkel deputaților germani.

Pe de altă parte, aceasta a spus, potrivit Reuters, că ea crede că ”ar trebui să amânăm cu mai multe luni, dar să nu o lungim. Așa că dacă Marea Britanie a luat o decizie atunci ieșirea să aibă loc imediat”.

Liderii europeni se reunesc astăzi, la Bruxelles, în cadrul Consiliului European în care vor trebui să ia o decizie, din nou, cu privire la amânarea Brexit-ului, din cauza blocajului politic de la Londra. Marți seara, președintele Consiliului, Donald Tusk, le-a adresat o scrisoare oficială în care propune, ca variantă, o extindere flexibilă a articolului 50 cu un an.

Cu o zi înainte, după o întâlnire May-Merkel la Berlin, cancelarul a spus că este posibilă o amânare până la începutul lui 2020, potrivit unui participant la o reuniune a partidului conservator CDU pe Brexit.