Premierul britanic Theresa May a semnalat miercuri că ar fi dispusă să accepte o ofertă UE privind amânarea Brexit pe termen lung, atât timp cât Marea Britanie va putea părăsi Blocul comunitar în momentul ratificării acordului de Brexit, informează Mediafax citând cotidianul The Guardian.

Theresa MayFoto: Flickr/ Tiocfaidh ár lá 1916

Liderii statelor din Uniunea Europeană dezbat miercuri seară chestiunea perioadei de amânare a Brexit oferită Marii Britanii, cu opțiunile cele mai probabile fiind 31 decembrie 2019 sau 31 martie 2020. Propunerea Theresi May privind o amânare până pe 30 iunie este puțin probabil să fie acceptată de liderii UE, care se tem că o amânare pe termen scurt nu este suficientă pentru ca Parlamentul britanic să aprobe acordul.

Însă, May a semnalat miercuri că ar putea accepta și o amânare pe termen lung.

"Scopul acestui summit este de a conveni o amânare ce ne oferă mai mult timp să convenim o înțelegere care să ne permită să părăsim UE într-o manieră ordonată", a declarat May, înainte de summitul Consiliului European de la Bruxelles.

"Ceea ce contează, cred, este că am solicitat o amânare până la 30 iunie, dar ceea ce este important este că orice amânare ne permite să plecăm în momentul în care ratificăm un acord de retragere. Aș că, am putea ieși chiar pe 22 mai și să începem să ne clădim un viitor mai strălucitor", a explicat premierul britanic.