Benjamin Netanyahu este pe punctul de a obține cel de-al cincilea mandat de prim ministru al Israelului, după numărătoarea aproape totală a voturilor, marți, iar rezultatele arată că „Bibi” este foarte bine plasat pentru a forma noul guvern, scrie AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Agerpres/AP

Proiecțiile stabilite de media după numărarea a 97% din buletinele de vot arată că partidul lui Netanyahu are mai multe locuri (35) decât lista Albastru-Alb (centru dreapta) a lui Benny Gantz. Aceste proiecții conturează o majoritate de dreapta, cu Netanyahu premier, de 65 mandate din cele 120 din următorul Knesset.

Într-o astfel de configurație, pare foarte improbabil ca președintele Reuven Rivilin să ofere în următoarele zile altuia decât Netanyahu sarcina de a forma o coaliție de guvernare.

Netanyahu, 69 de ani, la putere fără întrerupere de 10 ani, marchează astfel o nouă victorie spectaculoasă în aceste alegeri considerate cu valoare de referendum pentru politicile sale și în ciuda amenințării de a fi pus sub acuzare pentru corupție. Problemele sale judiciare riscă însă să-l prindă din urmă în primele luni ale noului mandat.

Netanyahu și-a proclamat deja victoria în urmă cu câteva ore. Triumfător și empatic în fața suporterilor, el a vorbit de succesul "magnific", "fenomenal",'' dincolo de imaginație". Această victorie a fost obținută "în condiții imposibile" și în ciuda "presei ostile", a susținut el, în fața partizanilor săi, care l-au aclamat.

El a promis un "guvern de dreapta", spunând că a avut deja discuții cu alți șefi ale unor partide de dreapta, în vederea formării unei coaliții de guvernare. Aproape toți l-au susținut, asigură Netanyahu.

În cartierul general Albastru-Alb în Tel -Aviv, Gantz a revendicat și el victoria.

"Este o zi istorică, mai mult de un milion de persoane au votat pentru noi", a proclamat Gantz în fața suporterilor. "Președintele trebuie să ne încredințeze sarcina de a forma următorul guvern, deoarece noi suntem partidul cel mai important" , a declarat acesta.

Circa 6,3 milioane de electori au fost chemați să își aleagă 120 de deputați și să decidă dacă "Bibi", adorat de unii, detestat de alții, va continua lunga sa domnie sau este timpul schimbării cu novicele în politică Benny Gantz.

Stânga, marea învinsă

În total, 67,9% dintre alegători au participat la vot, în comparație cu 71,8% în alegerile legislative din 2015.

Stânga este în pierdere. Partidul Laburist este creditat cu doar 6 locuri și unul dintre conducătorii săi, Shelly Yachimovich, s-a declarat "șocat".

Gantz, care a intrat în politică în urmă cu mai puțin de 6 luni, a repurtat și el un succes răsunător.

"Sunt fericit, chiar dacă Gantz nu formează următorul guvern, acesta este un rezultat istoric, o victorie uriașă pentru o formațiune așa nouă", se entuziasmează la Tel-Aviv unul dintre suporteri, Shousan Levi, 61 de ani.

Profesorul de științe politice Gideon Rahat se așteaptă acum la patru-șase săptămâni de negocieri tumultuoase între Netanyahu și potențialii săi parteneri. "Vor fi o mulțime de zgomote, partidele mici vor încerca să agațe de un minister, de măsuri politice...", prezice el.

Problemele în Justiție, din nou pe agendă

Foarte curând Netanyahu se va regăsi din nou în ape tulburi.

Procurorul general a anunțat în februarie intenția de a îl inculpa pentru corupție, fraudă și abuz de încredere în trei afaceri legate de cadouri din partea unor miliardari, schimburi de active între guvern și patroni și tentative de influențare a presei.

Procurorul general a fixat data de 10 iulie ca termen limită pentru o ultimă audiere înainte de a decide dacă premierul va fi pus sub acuzare. Netanyahu își susține nevinovăția și denunță o " vânătoare de vrăjitoare".

În fața lui Netanyahu, Gantz, 59 de ani, fost general și șef de stat major, a promis în campanie că va pune capăt diviziunii și corupției cauzate de actualul premier.

Israelienii spun "nu" păcii

Netanyahu s-a prezentat drept un lider puternic și a mizat pe reușitele sale diplomatice și pe relația foarte apropiată cu președintele Donald Trump.

Ca și în 2015, Netanyahu a scos din mânecă o surpriză de ultimă oră spunând că, în ciuda unui larg consens internațional, este pregătit să anexeze coloniile israeliene din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de mai mult de 50 de ani de Israel.

O astfel de anexare ar distruge practic soarta unui stat palestinian independent care să coexiste cu Israelul, cunoscuta soluție a celor „două state”.

Comentând sondajele la ieșirea de la urme, Saeb Erakat, înalt responsabil palestinian, a estimat că israelienii au spus "nu păcii și da ocupării teritoriilor palestiniene".

"Doar 18 din 120 de membri aleși în Parlamentul israelian susțin soluția a două State", a spus acesta.