Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, spune că Turcia și-ar putea extinde planul de achiziționare a sistemelor de apărare de la Rusia, dacă nu poate cumpăra sisteme de apărare de tip Patriot de la americani și va căuta, de asemenea, alternative și pentru F-35, relatează Reuters și AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Washington a solicitat Turciei să aleagă între sistemul de apărare rusesc și avioanele de luptă F-35, în contextul în care Turcia vrea 100 de bucăți.

Statele Unite a suspendat în aprilie livrarea echipamentului la sol necesar folosirii aparatelor F-35, un dispozitiv gândit să comunice în timp real cu sistemele militare NATO.

Statele Unite sunt îngrijorate că tehnologia folosită la S-400 va fi folosită să colecteze date tehnice cu privire la securitatea militară NATO, unde Ankara este membră, și la care Rusia ar putea avea acces.

Washington a oferit sisteme de tip Patriot Turciei ca alternativă la S-400, dar ministrul turc de externe a spus miercuri că acest lucru nu este garantat încă.

”Nu avem nevoie de S-400, vom avea nevoie de alte sisteme de apărare”, a spus Mevlut Cavusoglu la NTV.

”Dacă SUA nu vrea să vândă Patriot, mâine putem lua un al doilea S-400, sau alte sisteme de apărare”, a spus ministrul turc.