Prim-ministrul Benjamin Netanyahu câștigă alegerile naționale din Israel, obținând cel de-al 5-lea mandat, scrie Reuters, citând Channel 12.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

În urma numărării a 96 la sută din voturi, partidul de dreapta Likud a obținut 37 de locuri în Knessset, în timp ce 36 de locuri au fost luate de partidul Albastru și Alb, condus de fostul general Benny Gantz.

Rezultatele îl plasează pe Netanyahu într-o poziție puternică în ceea ce privește formarea unui guvern de coaliție cu grupările de dreapta, deși partidul său nu atras votul majorității.

Omul politic israelian în vârstă de 69 de ani se află în lupta pentru putere din anul 2009. De asemenea, este implicat în trei dosare de corupție, deși neagă că ar fi comis vreo infracțiune.

În timpul campaniei, Netanyahu a insistat asupra legăturilor puternice pe care le are cu președintele Trump, care a recunoscut în 2017 Ierusalimul ca fiind capitală a Israelului, mutând ambasada americană în Orașul Sfânt, în luna mai.

Cu două săptămâni înainte de alegeri, Trump a semnat un act de proclamare, prin care a recunoscut suveranitatea israeliană asupra Înălțimilor Golan, capturate de sub puterea Siriei în războiul din 1967.

Netanyahu a alarmat populația palestiniană prin promisiunea sa de a anexa așezările evreiești din Cisiordania, dacă va fi ales din nou.

Planul pentru pace al administrației Trump este așteptat să apară după aceste alegeri. Dacă el va include concesii ale Israeului față de Palestina, este foarte probail ca potențialii aliați de dreapta ai lui Netanyahu să îl respingă.