Economia britanică riscă un serios șoc în caz de Brexit fără acord, un scenariu care ar atrage poternice perturbări comerciale și o scădere semnificativă a produsului intern brut (PIB), avertizeaza marți Fondul Monetar Internațional, potrivit La Libre, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un raport dat publicității în perspectiva viitoarei sale reuniuni de primăvară și cu câteva zile înainte de data teoretică de ieșire a Regatului Unit din UE, programată pentru vineri, FMI a studiat impactul asupra economiei britanice a două scenarii de Brexit fără acord.

Unul ia în calcul lipsa de piedici la schimburile comerciale, celălalt pleacă de la principiul că vor există puternice perturbări, cu o creștere a costurilor importurilor suportate de întreprinderile britanice și de gospodării.

În acest cel mai rău scenariu, FMI prezice o “scădere a PIB al Regtului Unit cu 1,4% în primul an după “no deal”, apoi de 0,8% anul următor, fără alte detalii.

Uniunea Europeană nu va fi ferită de urmările acestei unde de șoc și și-ar vedea PIB scăzând cu 0,2%, apoi cu 0,1%.

FMI adaugă că impactul total asupra PIB-ului britanic va fi de 3,5% până în 2021 și de 0,5% pentru UE.

Instituția internațională precizează totuși că aceste prognoze nu pot lua în calcul toate efectele unui Brexit fără acord, nici răspunsurile politice care vor fi date pentru a limita daunele din economie.

În senariul său de “no deal”, FMI consideră că în lipsa unui acord comercial cu UE, Regatul Unit, care va fi supus regulilor OMC, se va confrunta cu o revenire a barierelor vamale și pierderea acordurilor comerciale de care beneficiază țara că stat membru. Fondul ia în calcul și scăderile drastice de taxe vamale pe bunurile importate pe care țara le-a promis în caz de Brexit fără acord.

Chiar plecând de la principiul că va există un acord de Brexit, care rămâne scenariul său principal, FMI se arată mult mai pesimist în ce privește creșterea britanică în următorii doi ani. El mizează de acum pe o creștere a PIB de 1,2% în acest an, înaintea unei ușoare reveniri de 1,4% în 2020. În ultimele previziuni dezvăluite la începutul anului la forumul economic de la Davos, se aștepta la o creștere mai viguroasă, de 1,5% și respectiv 1,6%.