Benjamin Netanyahu are un îndelungat istoric de utilizare a bigotismului și învrăjbirii pentru a obține avantaje electorale. Dar cum el candidează acum pentru un al cincilea mandat de premier israelian contra unei competiții serioase, și cum se confruntă cu perspectiva inculpării dacă va da greș, dl Netanyahu a sondat noi abisuri ale demagogiei. El a declarat că Israelul nu este un stat-națiune al tuturor cetățenilor săi, „ci doar al poporului evreu”. A ocărât poliția și procurorii, despre care afirmă că l-ar fi supus unei „vânători de vrăjitoare”, potrivit Washington Post, citat de Rador.

Manifestatie contra NetanyahuFoto: Captura YouTube

Deși la scrutinul de marți pleacă de pe poziția de favorit pentru a forma guvernul, dar la foarte mică distanță de concurență, dl Netanyahu este în continuare îngrijorat că alegătorii săi vor rămâne acasă. Astfel că într-un interviu televizat de sâmbătă el a oferit o nouă și senzațională promisiune: într-un nou mandat, a declarat el, va „trece la etapa următoare” și va „aplica suveranitatea” tuturor coloniilor evreiești din Cisiordania ocupată. Acest fapt ar rupe longevivul angajament al Israelului de a nu schimba statutul acelui teritoriu decât prin negocieri cu palestinienii; ar torpila planul de pace pe care administrația Trump speră să-l dezvăluie după alegeri; ar plasa Israelul în contradicție flagrantă cu toți aceia care încă mai sunt în favoarea statalității palestiniene.

Unii comentatori israelieni au minimalizat declarația ca fiind fanfaronadă electorală, arătând că dl Netanyahu a blocat legi de anexare inițiate de membri ai propriei sale coaliții, chiar nu mai demult de anul trecut. Însă posibilitatea ca premierul veteran să-și pună în fapt promisiunea dacă va fi reales pare foarte reală. Pentru a rămâne în funcție, cel mai probabil el va trebui să-și constituie o coaliție ce va conține și partide de extrema dreaptă, inclusiv unul pe care propria sa mișcare Likud îl ostraciza ca fiind rasist până în pragul actualei campanii electorale.

Este foarte răspândită opinia că una dintre primele priorități ale dlui Netanyahu va fi să adopte o lege care să-i blocheze inculparea iminentă pentru o serie de acuzații penale, inclusiv mituire. Analiștii israelieni evidențiază că aliații săi de dreapta vor cere aproape cu certitudine, drept preț al susținerii lor pentru o asemenea măsură dizgrațioasă, să-și pună în practică promisiunea anexării.

Apoi mai este și factorul Trump. Până în 2017, o presiunea puternică exercitată de o succesiune de președinți americani, atât democrați cât și republicani, i-a descurajat pe conducătorii israelieni să anexeze pământuri palestiniene. Însă președintele Trump i-a acordat Israelului o serie de mari concesii - cel mai recent recunoscându-i anexarea Înălțimilor Golan. Dl Netanyahu și aliații lui au luat acest lucru ca pe un indiciu că dl Trump ar putea fi convins de asemenea să recunoască - sau măcar să accepte - o anexare parțială a Cisiordaniei.

Departamentul de Stat nu a făcut nici un comentariu referitor la declarația dlui Netanyahu. Lucru ce ar putea fi luat drept evitarea interferenței în alegeri. Însă dl Trump a făcut deja enorm pentru a-l avantaja pe actualul premier. Dacă rezultatul va fi un nou guvern Netanyahu care va distruge și ultimele speranțe privind un acord israeliano-palestinian, dl Trump va purta o mare parte a răspunderii.