Liderii europeni vor cere Regatului Unit să respecte principiile "cooperării sincere" și să nu perturbe funcționarea instituțiilor UE în schimbul unei lungi prelungiri a negocierilor pentru Brexit, potrivit concluziilor unui proiect-document al Consiliului, văzut de Financial Times și Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Concluziile din cele două pagini nu stabilesc o dată de încheiere pentru nicio extindere - care va trebui finalizată de liderii UE27 summit-ul de la Bruxelles de mâine.

Proiectul spune: "Ca răspuns, Consiliul European este de acord cu o prelungire care să permită ratificarea acordului de retragere. O astfel de prelungire ar trebui să dureze numai atâta timp cât este necesar și, în orice caz, nu mai mult de [XX. XX. XXXX].“

"Dacă acordul de retragere este ratificat de ambele părți înainte de această dată, retragerea va avea loc în prima zi a lunii următoare."

Concret, liderii UE ameninţa Marea Britanie cu excluderea pe 1 iunie, în cazul în care Camera Comunelor nu aprobă Acordul Brexit şi refuză participarea la scrutinul europarlamentar, arată documentul UE, potrivit Mediafax.

"În cazul în care Marea Britanie este încă membră a UE în perioada 23-26 mai 2019 şi dacă nu a ratificat Acordul de retragere din UE până pe 22 mai 2019, naţiunea britanică va trebui să participe la scrutinul pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, în conformitate cu reglementările comunitare. Dacă Marea Britanie nu va îndeplini această obligaţie, retragerea din UE se va produce pe 1 iunie 2019", se arată în proiectul de document, obţinut de agenţia de Financial Times și Reuters.

Membrii Camerei Comunelor au aprobat marţi seară un proiect prin care îi acordă premierului Theresa May mandatul de a cere amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 30 iunie. Proiectul a fost aprobat cu 420 de voturi pentru şi 110 împotrivă.

Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. Bruxellesul a amânat producerea Brexit până pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va adopta proiectul de acord. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă pe 22 mai.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan iniţial al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.