​Doi studenți de origine chineză din statul Oregon(SUA) sunt acuzați că au adus prejudicii de mai mult de o jumătate de milion de euro firmei Apple. Cei doi studenți ar fi importat Iphone-uri false din China pe care le duceau în magazinele Apple. Cei doi afirmau că telefoanele sunt defecte și cereau înlocuirea aparatelor electronice. Astfel, le-au fost schimbate pe garanție 1.493 de telefoane, pierderile firmei ajungând la 895.800 dolari americani (800.000 de euro), informează El Pais.

Apple iPhone XFoto: Apple

Yangyang Zhou şi Quan Jiang se duceau în magazinele Apple cu telefoanele contrafăcute sau le trimiteau la service-urile companiei cerând ca Iphone-urile să fie schimbate pentru că acestea nu porneau. Studenții trimiteau apoi Iphone-urile primite înapoi în China, unde telefoanele originale erau vândute. Banii primiți din vânzarea aparatelor erau transferaţi într-un cont din Statele Unite de către mama lui Quan Jiang.

Operațiunea a funcționat aproape un an, timp în care cei doi au tot trimis reclamații la serviciul tehnic Apple în care s-au plâns de faptul că telefoanele lor sunt defecte. Firma a luat măsuri în aprilie 2017, atunci când agenții federali ai Vămilor și ai Protecției Frontierelor au confiscat cinci pachete trimise din Hong Kong celor doi studenți, suspectând că acestea conțineau telefoane false.

Un lucrător de la Apple, Adrian Puderson, a declarat că frauda a fost posibilă din cauza faptului că telefoane nu se aprindeau și astfel nu puteau să fie verificate pe loc de către tehnicieni. Conform cu politica de garanție, firma le înlocuia Iphone-urile pe loc.

Atât Yangyang Zhou cât și Quan Jiang se aflau legal în Statele Unite pentru că aveau vize, conform procurorilor. Ambii tineri au declarat în fața instanței că nu știau că telefoanele pe care le primeau din China ar fi fost marfă contrafăcută.

În 2018, autoritățile au inspectat locuința lui Jiang unde au găsit 300 de telefoane false. Jiang riscă o amendă de două milioane de dolari și până la 10 ani de închisoare pentru falsificare. Zhou este și el acuzat că a trimis informații false și poate fi amendat cu până la 10.000 de dolari și poate primi până la cinci ani de închisoare.