Acuzată că a lăsat să moară de sete o fetiță de cinci ani de etnie yazidi în Irak, o femeie germană care s-a alăturat grupării jihadiste "Statul islamic" este judecată marți sub acuzația de crimă de război și omucidere, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Amal Clooney, o susținătoare proeminentă a drepturilor omului, face parte din echipa care o reprezintă pe mama fetei decedate, dar acesta nu este așteptată să apară la procesul desfășurat în Munchen.

Acuzata, Jennifer Wenisch, în vârstă de 27 de ani, riscă închisoarea pe viață dacă va fi găsită vinovată de crime de război, de omucidere, apartenență la o organizație teroristă și încălcarea regimului armelor.

Procurorii germani susțin că soțul ei, și el membru al ISIS, a cumpărat copilul și pe mama sa, pe care cei doi i-a folosit ca "sclavi" în gospodărie și i-au ținut captivi în timp ce trăiau în Mosul, Irak, în 2015.

Mass-media germană a spus că soțul inculpatei, Taha Sabah Noori Al-J., a bătut atât mama cât și fetița, iar Jennifer Wenisch i-ar fi pus la un moment dat mamei pistolul la tâmplă.

Cum a murit fetița

"Într-o zi, fetița, bolnavă, a făcut pe ea și a udat patul. Soțul acuzatei a pedepsit-o legând-o afară, pe o căldură infernală, și a lăsat-o să moară de sete, într-o manieră atroce", a explicat parchetul german, într-un comunicat.

"Acuzata (...) nu a făcut nimic pentru a salva fetița", spune parchetul.

Avocatul apărării, Ali Aydin, argumentează însă că acuzata, fiind femeie, nu a putut face nimic. "E o altă țară, o altă cultură", a afirmat el.

Potrivit presei germane, Nora B., mama victimei care trăiește acum în Germania, le-a spus anchetatorilor că acuzata a intervenit la un moment dat, dar era deja prea târziu.

Membră a poliției moravurilor

Jennifer W., care a abandonat școala după clasa a opta și s-a convertit la islam în 2013, a părăsit Germania în august 2014 și a călătorit prin Turcia și Siria pentru a ajunge în Irak, unde s-a alăturat ISIS.

Recrutată la mijlocul anului 2015 într-o „echipă a poliției moravurilor” a jihadiștilor, femeia patrula înarmată în Fallujah și Mosul, orașe ocupate de Statul Islamic.

Înarmată cu o pușcă de asalt AK-47, un pistol și o vestă explozivă, sarcina ei era aceea de a se asigura că femeile respectă regulile de comportament și îmbrăcăminte ale Statului Islamic, au declarat procurorii.

În ianuarie 2016, la câteva luni după moartea copilului Yazidi, Jennifer Wenisch a mers la ambasada germană din Ankara pentru a solicita noi acte de identitate.

Când a părăsit ambasada, a fost arestată de serviciile de securitate turcești și extrădată câteva zile mai târziu în Germania.

Agentul sub acoperire al FBI

Din cauza lipsei de dovezi împotriva ei la acea dată, i s-a permis să se întoarcă acasă, în Saxonia Inferioară, Germania, dar femeia a căutat rapid să se întoarcă pe teritoriul IS.

Der Spiegel a scris că un informator al FBI-ului s-a dat drept un complice care s-a oferit să o ducă pe Jennifer Wenisch înapoi la ISIS. Acesta a discutat cu ea în mașina în care erau plantate microfoane. Femeia a mărturisit uciderea fetiței.

În această înregistrare, Jennifer Wenisch a părut, arată Spiegel, conștientă de gravitatea abuzurilor comise asupra copilului. A fost un "abuz, chiar și pentru SI", ar fi spus ea.

Potrivit revistei germane, gruparea Stat Islamic l-a pedepsit fizic pe soțul femeii. Ziarul Süddeutsche Zeitung spune că acest bărbat ar fi în continuare în zona de graniță turco-irakiană.