Ecuadorul va decide 'în timp util' dacă menţine sau nu azilul diplomatic acordat fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, refugiat din 2012 în Ambasada ecuadoriană din Londra, a declarat luni ministrul de externe al acestei ţări, Jose Valencia, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Julian Assange, in ambasada Ecuadorului de la LondraFoto: Agerpres/AP

'Decizia va fi luată la timp, indiferent de opţiunea aleasă: menţinerea azilului sau revizuirea situaţiei', a declarat şeful diplomaţiei ecuadoriene presei la Quito.

Guvernul preşedintelui Lenin Moreno a denunţat recent încălcările repetate din partea lui Julian Assange ale regulilor care reglementează condiţiile sale de azil la ambasada ecuadoriană.

Din octombrie, Quito aplică fondatorului australian al WikiLeaks un protocol care reglementează vizitele şi comunicările sale în interiorul misiunii diplomatice şi prevede, de asemenea, că nerespectarea acestuia duce la retragerea azilului.

'Statul ecuadorian va decide ceea ce trebuie să stabilească în momentul în care va considera că este oportun', potrivit ministrului Valencia.

Săptămâna trecută, WikiLeaks a anunţat pe Twitter că Londra şi Quito au ajuns la un acord ca Julian Assange să fie expulzat din ambasadă pentru ca apoi să fie arestat de către autorităţile britanice şi că ar fi o chestiune de 'zile sau de ore'.

Ecuadorul a calificat aceste 'zvonuri' drept 'insultătoare', potrivit France Presse.

Julian Assange 'ştie perfect că are o datorie faţă de autorităţile britanice pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în 2012. El trebuie deci să răspundă', a adăugat ministrul.

Fondatorul WikiLeaks, 47 de ani, s-a refugiat de peste şase ani în Ambasada Ecuadorului din Londra pentru a evita extrădarea sa în Suedia, unde este urmărit în cazul unui presupus viol. Dosarul a fost de atunci clasat.

Dar Londra refuză să-i asigure condiţii de securitate în libertate şi menţine un mandat de arestare împotriva sa pentru încălcarea prevederilor de eliberare condiţionată decretată în cadrul dosarului suedez.