​Pe agenda reuniunii de la Moscova a președinților Tayyip Erdoğan și Vladimir Putin, temele energetice ocupă un loc important. Prețul gazului natural, conducta Turkish Stream pe care cele două țări o construiesc împreună și proiectul centralei nucleare Akkuyu ocupă un loc important, scrie Heberturk, citat de Rador.

Erdogan si PutinFoto: Colaj foto

La Moscova are loc reuniunea Consiliului Cooperării la Nivel Înalt Turcia – Rusia. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, se întâlnește cu omologul său rus, Vladimir Putin. Haberturk a intrat în posesia unor informații din dosarele energetice care ar urma să fie discutate la reuniunea de la Moscova.

Unul dintre subiectele prioritare va fi importul de gaze naturale și prețul lor. Turcia vrea să scadă în acest an limita “ia sau plătește” pentru gazul pe care îl cumpără din Rusia. Pentru că anul acesta consumul de gaz va scădea. Pentru a nu plăti gazul neutilizat, trebuie scăzută limita “ia sau plătește”.

Un alt subiect important este prețul gazului, pentru care importatorii din sectorul privat din Turcia solicită arbitraj. Unele procese pe acest aspect au fost finalizate favorabil pentru Gazprom. Ceea ce a adus pe ordinea de zi achiziția la un preț mai ridicat a gazului de către importatorii privați și diferențele de preț pe care aceștia trebuie să le plătească Gazpromului pentru achizițiile anterioare.

Proiectul conductei de gaze naturale Turkish Stream, a cărei construcție este în desfășurare, este un alt subiect important al întâlnirii. Turcia și Rusia derulează în comun proiectul Turkish Stream. Magistrala care va transporta gazul rusesc în Turcia și mai apoi în Europa va fi formată din două conducte, având fiecare are o capacitate anuală de 15,75 miliarde de metri cubi.

În cel de-al treilea dosar se află proiectul centralei nucleare de la Akkuyu. Turcia își dorește ca prima unitate de 1.200 de megawați a centralei de 4.800 de megawați să devină funcțională în 2023, așa cum s-a promis. Este așteptată confirmarea printr-un mesaj clar. Turcia atrage atenția asupra importanței urgentării acestui proiect.