Pierderile suferite de președintele Erdogan la alegerile locale au afectat încrederea investitorilor în ceea ce privește adoptarea reformelor necesare pentru stabilizarea economiei Turciei, potrivit Reuters.

ErdoganFoto: Captura YouTube

Partidul cu rădăcini islamiste condus de Erdogan (AKP) este la putere din 2002, dar a pierdut controlul asupra Ankarei și asupra Istanbulului, conform rezultatelor inițiale ale votului.

Ministrul de Finanțe, Berat Albayrak, va trebui să anunțe în cursul acestei săptămâni investitorilor străini ce reforme structurale crede că vor reface economia, care acum este afectată de inflație și curs valutar vulnerabil.

Erdogan a declarat că partidul său se va concentra pe situația economică, însă mulți analiști sunt sceptici că un plan comprehensiv va fi adoptat și se tem că partidul va opta pentru măsuri de stimulare pe termen scurt.

Investitorii și economiștii spun că Ankara are nevoie de un plan pentru recapitalizarea băncilor. Deși este o opțiune puțin probabilă pentru Erdogan, acesta s-ar putea să fie nevoit să apeleze la Fondul Monetar Internațional pentru a recâștiga încrederea investitorilor.