Marea Britanie a propus noi legi de protecție online care ar impune penalități companiilor de social media, în cazul în care acestea nu ar reuși să își protejeze clienții de conținuturi vătămătoare, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Utilizatorii rețelelor de socializare, mai ales cei tineri, pot accesa cu ușurință materiale dăunătoare emoțional, iar acest lucru a devenit un motiv de îngrijorare la nivel global.

Cazul lui Molly Russell, fata de 14 ani despre care părinții spun că s-ar fi sinucis în urma vizionării unor materiale legate de depresie și suicid, a atras atenția asupra efectelor mediului online de socializare în Marea Britanie.

Peste tot în lume, guvernele încearcă să găsească căi de a controla mai bine conținuturile de pe platformele de socializare, pentru a evita abuzul, diseminarea pornografiei online sau manipularea votanților.

Într-un document de politici publice, guvernul britanic anunță posibilitatea de a utiliza amenzi, de a bloca accesul la anumite site-uri web și de a obliga managementul companiilor să răspundă penal în momentul în care nu reușesc să limiteze distribuirea conținuturilor periculoase.

Facebook a declarat că va colabora cu guvernul pentru a asigura succesul acestor noi reglementări. Șefa politicilor publice de la Facebook în UK, Rebecca Stimson, consideră că noile reguli trebuie să formeze un echilibru între protejarea societății și susținerea inovației și a libertății de exprimare.

Theresa May a declarat că internetul, în ciuda avantajelor sale, este un mediu în care indivizii nu sunt protejați destul.

Datoria grijii ar responsabiliza companiile în ceea ce privește siguranța utilizatorilor, acestea fiind obligate să facă tot posibilul să îndepărteze conținuturile și activitățile periculoase de pe platforma lor. ​