Emiratele Arabe Unite cer un fel de "taxă de drum" pentru a apărea drept aliat al guvernului lui Jair Bolsonaro în lumea arabă: doresc ca Brazilia să adopte o poziţie mai critică la adresa Iranului şi să se opună oricărei tentative de salvare a acordului nuclear iranian, scrie Folha Online citat de Rador.

Jair BolsonaroFoto: Agerpres/EPA

Ministrul relaţiilor externe, Ernesto Araújo, susţine o apropiere de confederaţia monarhiilor din Golful Persic pentru a apăra guvernul de criticile potrivit cărora alinierea lui Bolsonaro cu Israelul ar putea afecta comerţul Braziliei cu ţările arabe.

Joi (4 aprilie), în cadrul unei audieri în Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului, ministrul relaţiilor externe a informat că pregăteşte o agendă de vizite a lui Bolsonaro în Orientul Mijlociu.

"Avem intenţia de a pregăti vizite prezidenţiale în ţări-cheie din acea regiune", a declarat acesta, menţionând Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită drept două posibile destinaţii. Potrivit ministrului relaţiilor externe, agenda s-ar putea concretiza încă în primul semestru.

În cursul vizitei oficiale a lui Bolsonaro în Israel, la începutul acestei săptămâni, preşedintele a anunţat deschiderea unui birou comercial al Braziliei la Ierusalim, oraş disputat de israelieni şi palestinieni.

Deşi este un pas înapoi faţă de promisiunea sa de campanie, de mutare a ambasadei braziliene de la Tel Aviv la Ierusalim, gestul a deranjat ţările arabe.

Întâlnirile dintre diplomaţii brazilieni şi oficialităţile din Emirate au avut loc de la începutul guvernării Bolsonaro, dar contactele au început în perioada de tranziţie.

Prima invitaţie a preşedintelui Khalifa bin Zayid Al Nahyan pentru ca Bolsonaro să viziteze Abu Dhabi a fost lansată în luna decembrie, înainte de începerea actualului mandat.

Invitaţia a fost întărită în luna martie, când şeful diplomaţiei din Emirate, şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, a venit la Brasilia şi s-a întâlnit cu Araújo şi cu Bolsonaro.

Cea mai mare îngrijorare, îndeosebi a domeniului agro-zootehnic brazilian, este aceea că apropierea de Israel va conduce la represalii comerciale din partea ţărilor arabe consumatoare de carne braziliană.

Vizita lui Bolsonaro în Orientul Mijlociu este pregătită tocmai pentru a arăta că Brazilia are relaţii bune cu ţări importante din lumea arabă şi majoritar islamice.

"Avem o balanţă comercială cu comunitatea arabă pe care suntem interesaţi s-o păstrăm. Ei sunt partenerii noştri din punct de vedere economic", a declarat joi generalul Augusto Heleno, şeful Cabinetului de Securitate Instituţională într-o transmisie în direct pe reţelele sociale alături de Bolsonaro.

În timp ce vizita în Emiratele Arabe este considerată drept sigură la Itamaraty (denumire sub care mai este cunoscut Ministerul Relaţiilor Externe al Braziliei, ca urmare a numelui purtat de clădirea în care îşi are sediul; n. trad.), depinzând doar de detalii, încă mai există îndoieli dacă Arabia Saudită se află pe traseu - o vizită în regat putând provoca situaţii delicate pentru Bolsonaro pe arena globală.

Prinţul moştenitor saudit, Mohammed Bin Salman, se confruntă cu o izolare internaţională din momentul în care a fost acuzat de implicare în asasinarea lui Jamar Khashoggi, ziarist din acea ţară care scria pentru "The Washington Post".

Potrivit unor interlocutori din guvern, în cadrul întâlnirilor autorităţile din Emiratele Arabe Unite se arată foarte interesate să sporească investiţiile în Brazilia.

Principalul obiectiv al negociatorilor brazilieni este reprezentat de fondurile suverane gestionate de guvernul din acea ţară, care deţine a şasea rezervă de petrol ca dimensiune din lume.

În afară de aceasta, în prezent Emiratele constituie a treia destinaţie a unor produse braziliene în lumea arabă. În 2018, exporturile au totalizat aproximativ 2,03 miliarde de dolari.

Pe lângă folosirea drept "scut" împotriva acuzaţiilor potrivit cărora Bolsonaro încurajează o politică potrivnică ţărilor arabe, guvernul brazilian este interesat să folosească Emiratele drept "hub" logistic pentru a trimite produse agricole în Asia, îndeosebi în India şi în Malaysia.

Pentru a consolida parteneriatul, Brazilia şi Emiratele negociază un acord de facilităţi vamale, care, conform autorităţilor de la Brasilia, ar putea întări parteneriatul comercial între cele două ţări şi folosirea Golfului Persic în calitate de "re-exportator" de bunuri braziliene.

Emiratele exercită, însă, presiuni pentru ca această apropiere comercială să fie urmată de o alianţă geopolitică.

Atât Emiratele Arabe, cât şi Arabia Saudită, ambele aliate ale SUA, sunt rivale ale Iranului în Orientul Mijlociu.

Potrivit celor care urmăresc negocierile, Emiratele au reiterat faptul că ar dori o poziţie mai dură a Braziliei faţă de Iran.

Pe lângă faptul că se aşteaptă să se bazeze pe votul Braziliei în organisme internaţionale pe teme legate de ţara persană, ele doresc o manifestare a guvernului Bolsonaro împotriva acordului nuclear iranian din 2015.

Gestul ar avea o valoare simbolică în plus, deoarece diplomaţia braziliană de pe vreme guvernelor PT (Partidul Muncitorilor) s-a angajat să medieze o tentativă similară cu iranienii.

Obiectivul acordului era eliminarea programului nuclear al Teheranului în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

În 2018, însă, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat ieşirea ţării sale din acord şi reinstituirea sancţiunilor.

Uniunea Europeană continuă să susţină acordul cu iranienii şi a început o confruntare cu SUA, în încercarea de a salva acordul.