Matteo Salvini și Marine Le Pen au anunțat că pregătesc un mare eveniment pentru a uni toate mișcările europene "alternative", scrie La Razon citat de Rador.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

Cei doi lideri naționaliști au făcut acest anunț după ce au avut o întrevedere la Paris, unde ministrul italian de Interne s-a întâlnit cu omologii săi din G7.

"Pregătim un eveniment important pentru Europa din următorii treizeci de ani", a spus Salvini. "Acesta va avea loc în luna mai în Italia. Vom invita toate mișcările alternative europene și vor fi reprezentanţi din 15 - 20 de țări", a adăugat el.

Locul întâlnirii dintre liderul Adunării Naţionale, Marine Le Pen, și Matteo Salvini nu a fost dezvăluit, dar, la sfârşit, echipa dnei Le Pen a confirmat organizarea acestui rendez-vous "foarte prietenos" și "fructuos" și care, potrivit presei italiene, ar trebui să fie sărbătorit pe 18 mai la Milano, feuda lui Salvini, deși acesta a indicat că data va fi anunțată în curând.

Ministrul de Interne italian a descris această întâlnire cu Le Pen drept "cordială". Echipa sa de presă a informat că Marine Le Pen și Matteo Salvini au promis să "întărească noile alianțe internaționale pentru a mări familia celor care doresc să schimbe Bruxelles-ul", să constituie un grup mare de partide naționaliste în cadrul Parlamentului European. În prezent, Adunarea Națională a dnei Le Pen și Liga lui Matteo Salvini aparțin grupului Europa Națiunilor și Libertăților, împreună cu FPO austriac.

"În plină formă și pregătiţi să câștigăm alegerile europene pe 26 mai cu Matteo Salvini", a publicat Le Pen pe contul său de Twitter pe o fotografie în care apar cei doi lideri zâmbitori. Salvini a postat pe Twitter o imagine similară, indicând faptul că a fost cu Le Pen "pentru a vorbi despre protecţia locurilor de muncă, a familiei și a mediului" și s-au angajat "să extindă alianța celor care pe 26 mai doresc să se schimbe și să dea un sens comun Europei".

Le Pen i-a prezentat aliatului său italian liniile generale ale manifestului său pentru Europa, pe care intenționează să-l prezinte la Strasbourg pe 15 aprilie. Apoi, ea va începe un tur al Europei pentru a promova această alianță a partidelor de extremă dreapta. Le Pen va fi pe 25 aprilie la Praga pentru a se întâlni cu reprezentanți ai partidului Libertatea și Democrația directă, la începutul lunii mai va merge în Belgia, unde se va întâlni cu Belan Vlaams (Interesul Flamand) și, pe 12 mai, se va deplasa la Bratislava, unde se va întâlni cu SME Rodina (Suntem Familie).

Ultimele sondaje arată o stabilitate în pozițiile candidaților. Lista Adunării Naționale continuă să obțină 21% din intențiile de vot, la diferenţă de două puncte și jumătate de La Republique En Marche! care, de asemenea, rămâne la procentul de 23,5% din ultimele săptămâni. Cele două formaţiuni politice sunt urmate de conservatorii din partidul Republicanii, tot stabil, 13%. Doar stânga radicală înregistrează o ușoară creștere, France Insumise creşte cu o jumătate de punct, până la 8,5%.