Comisarul pentru Drepturile Omului în Consiliul Europei a denunțat comentariile discriminatorii privind organizarea unui marș inedit la Sarajevo, scrie Liberation citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bosnia și Herțegovina a fost chemată la ordine de către Consiliul Europei după valurile de reacții homofobe care au urmat anunțării, luni, a primei parade gay (Gay Pride) în această țară. Marșul, care va avea loc pe 8 septembrie la Sarajevo, se doreşte a fi "o manifestaţie împotriva inegalității și a încălcării drepturilor persoanelor LGBT", potrivit lui Branko Culibrk, unul dintre organizatori.

Principalul partid politic musulman (SDA) a cerut autorităților din Sarajevo să "renunțe" la eveniment. dna Samra Cosovic Hajdarevic, liderul regional al SDA, a cerut pe rețelele sociale ca "astfel de oameni să fie izolați și puşi cât mai departe de copiii noștri și de societatea noastră". Potrivit acestei femei, scopul acestui marș al orgoliilor ar fi "distrugerea statului și a poporului său". Un mesaj care a fost eliminat de pe pagina sa Facebook și din contul său, care a fost blocat timp de trei zile pentru "discursuri de ură".

Comisarul pentru Drepturile Omului la Consiliul Europei, Dunja Mijatovic, ea însăși bosniacă, a denunțat aceste mesaje homofobe: "Sunt consternată de reacțiile negative", a scris ea într-un comunicat. În calitate de membră a Consiliului Europei, Bosnia și Herțegovina trebuie să le garanteze tuturor cetățenilor exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, inclusiv libertatea de întrunire, fără nicio discriminare". Dunja Mijatovic le-a cerut autorităţilor locale să asigure condițiile necesare pentru ținerea aceste parade gay "într-o atmosferă pașnică și demnă", reamintind că "persoanele LGBT sunt parte integrantă a tuturor societăților".

Nu este pentru prima dată când protestele LGBT au fost ținta unor astfel de reacții în țară. Încă din 2008, huliganii au agresat participanții la un festival al filmului homosexual, rănind trei persoane într-un cinematograf. "A fost primul eveniment public LGBT atacat de grupuri de dreapta și de radicali religioși", reamintește Branko Culibrk, într-un interviu acordat Birn, o rețea de ONG-uri din Balcani. În regiune, marșuri similare au fost deja organizate de mai mulți ani, în special în Croația, Serbia și Muntenegru.

Sarajevo, care dorește ca țara să adere la UE, a făcut promisiuni privind recunoașterea drepturilor LGBT. Dar progresele sunt lente: homosexualitatea a fost dezincriminată abia în 1998, iar orientarea sexuală a fost considerată un motiv de discriminare abia din 2003. Uniunile pentru cuplurile de același sex nu sunt încă recunoscute în Bosnia şi Herţegovina.