Nava Alan Kurdi, care aparţine ONG-ului german Sea Eyes şi căreia Italia nu i-a permis să acosteze la Lampedusa, se îndreaptă spre Malta, unde va cere un port sigur, potrivit aceluiaşi ONG, confirmând că mamele şi copiii nu au acceptat, vineri, să debarce pentru a nu fi separaţi de taţi, şi l-au atacat pe ministrul Salvini, care "nu i-a umilit doar pe naufragiaţi, dar se foloseşte de tot şi de toţi pentru a obţine avantajul maxim posibil din această situaţie", scrie Corriere Della Sera citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Malta este "refugiul cel mai apropiat şi nava va avea nevoie să se protejeze de intemperii, apă potabilă şi posibil mâncare", clarifică Sea Eye.

"Răsturnare de situaţie, nava ONG-ului se îndreaptă spre Malta. Foarte bine, în Italia nu se trece. #porturiînchise", a scris ministrul de Interne Salvini pe Facebook, după ce nava Alan Kurdi a decis să schimbe ruta.

După ce a aşteptat toată ziua în faţa apelor teritoriale italiene, la 15 mile de Lampedusa, nava călătoreşte spre Malta, ţară care a garantat că nucleele familiare nu vor fi divizate. Insula Lampedusa era deja pregătită să primească femeile cu copiii între 1 şi 6 ani, şi o femeie însărcinată, care au fost autorizate să debarce de către Ministerul de Interne. Dar femeile nu au vrut să se despartă de soţii lor. ONG-ul acuză Italia "că nu a respectat obligaţiile de protecţie ale familiilor pentru instrumentalizarea politicii".

În privinţa problemei migranţilor, Lampedusa a fost lăsată singură de către "guvernul italian", dar "de Europa nu" şi "dacă suntem aici la Bruxelles înseamnă că Europa ne ascultă şi are interes", iar acest lucru este demonstrat de "reuniunile pe care le-am avut în aceste două zile", a clarificat Totò Martello, primarul din Lampedusa şi Linosa, în misiune în capitala belgiană.