Mii de protestatari au cerut duminică în Khartoum armatei sudaneze să-i sprijine în opoziția lor față de președintele Omar al-Bashir, la o zi după o nouă serie de proteste care zguduie Sudanul de aproape patru luni, relatează AFP.

Protest SudanFoto: YouTube

Protestele, care au început pe 19 decembrie, au fost până acum dispersate de către serviciile de securitate, dar nu și de către armată. Un protestatar a murit sâmbătă în Omdurman, oraș din apropiere de Khartoum, au declarat autoritățile.

Manifestând pentru a doua zi consecutiv în fața sediului armatei, a Ministerului Apărării și reședinței președintelui, protestatarii au scandat „Sudan seeliberează, armata se eliberează“, conform martorilor.

„După ce am făcut ieri (sâmbătă), nu vom pleca până când misiunea noastră nu este îndeplinită“, a declarat Osama Ahmed, unul dintremulții protestatari care au petrecut noaptea acolo.

„Nu vom pleca de aici, atâta timp cât el nu vademisiona“, a spus el, referindu-sela președintele Bashir, de 75 de ani, la putere din timpul loviturii de stat din 1989.

Mii de bărbați și femei au participat sâmbătă laceamaimaredemonstrație de la începutul protestelor, în decembrie, unii reușind pentru prima dată să ajungă la sediul central al armatei.

„Poporul sudanez a demonstrat o rezistență remarcabilă înfața obstacolelor extraordinare cu care s-a confruntat în ultimii ani“, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene, calificând manifestațiile din ultimele două zile drept „fără precedent“.

UE se așteaptă ca Sudanul sărăspundă „apelului pentru schimbare“, cu un angajament de a efectua „reforme esențiale“, a adăugat el.