Ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat sâmbătă că e vremea ca încurcătura din jurul Brexit “să înceteze” și că britanicii trebuie să prezinte “foarte repede” mijloacele de a ieși din ea, scrie La Libre Belgique citată de Rador.

Jean-Yves Le DrianFoto: Wikipedia

"E timpul ca această situație să ”înceteze”, a spus el într-o conferință de presă la finalul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din G7 la Dinard (nord-vestul Franței).

“Nu vom putea trăi în perpetuitatea ieșirii Brexit. La un moment dat, există o ieșire”, a avertizat el.

Prim-ministrul britanic, Theresa May, a cerut vineri o nouă amânare a datei retragerii: fixată inițial pentru 29 martie, apoi decalată pe 12 aprilie, șefa conservatoare dorește o amânare suplimentară până pe 30 iunie.

Londra caută acum o soluție trans-partizană pentru a ieși din impas, după ce Parlamentul britanic a respins toate scenariile privind Brexit, printre care, de trei ori, acordul de divorț negociat de guvern cu Bruxelles-ul, ca și mai multe propuneri prezentate de deputați.

“Trebuie într-adevăr ca autoritățile britanice, Parlamentul britanic, să-și dea seama că Uniunea Europeană nu va putea, în permanență, să-și epuizeze forțele pe riscurile politicii interne britanice”, a subliniat șeful diplomației franceze.

“E important ca britanicii să ne arate foarte repede cum intenționează să iasă din această criză”, a adăugat Jean-Yves Le Drian în perspectiva summitului european excepțional programat miercuri pe tema Brexit.

“Dacă există o nouă amânare (…) trebuie ca Regatul Unit să prezinte un plan care să justifice această prelungire și trebuie de asemenea ca, pe acest plan, să existe o anticipare a unui sprijin politic clar și credibil”, a susținut el.