Arabia Saudită a arestat opt ​​activiste, inclusiv două cu dublă cetățenie americană şi saudită, într-o represiune aparentă împotriva susținătorilor a două activiste ale căror proces este condamnat de Occident, au declarat vineri mai multe organizaţii pentru drepturile omului, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Cele 11 femei judecate au promovat o campanie pentru dreptul de a conduce și a pune capăt sistemului de tutelă masculină al regatului. Cazul lor a intensificat criticile privind situația drepturilor omului de la Riyad, aflat deja în vizor după uciderea de anul trecut a jurnalistului Jamal Khashoggi.

Cetățenii americani sunt jurnalistul Salah al-Haidar, al cărui mama Aziza al-Yousef se numără printre cele aflate în proces, iar Bader al-Ibrahim, un doctor și autor al unei cărți despre politica musulmană șiită, drepturile saudite, potrivit organizaţiei pentru drepturile omului ALQST.

Cei recent reținuți, șapte bărbați și o femeie, nu sunt activiști de prim rang, ci și-au exprimat sprijinul pentru drepturile femeilor și alte reforme. Aceștia au fost reținuți la sfârșitul zilei de miercuri și joi, potrivit ALQST și a unui asociat, care a vorbit cu condiția anonimatului.

Cinci persoane apropiate de femei au fost, de asemenea, plasate sub interdicție de călătorie din februarie, au adăugat.

Lynn Maalouf, directorul de cercetare al Amnesty International din Orientul Mijlociu, a declarat că autoritățile "semnalează întregului lor popor că va exista toleranță zero pentru orice formă de critică, să nu mai vorbim de întrebări, a practicilor autoritare ale statului".

Un tribunal din Riyad le-a eliberat temporar pe trei femei judecate, inclusiv Yousef, ridicând speranțe pentru adoptarea unor legi mai îngăduitoare după luni de lobby ale guvernelor occidentale.