Patru foști spioni sârbi au fost condamnați de o instanță din Belgrad la 20 respectiv 30 de ani de închisoare pentru uciderea jurnalistului Slavko Curuvija în 1999, potrivit BBC.

Slavko CuruvijaFoto: Wikipedia

Curuvija, unul dintre criticii fostului lider sârb Slobodan Milosevic, a fost împușcat, iar decizia judecătorilor este una neașteptată întrucât, pentru prima dată în istoria recentă, cineva este închis pentru uciderea unui jurnalist. "Asta (n.r. decizia instanței) transmite un mesaj clar: crimele împotriva vocilor disidente nu vor rămâne nepedepsite", a transmis într-o declarație Fundația Slavko Curuvija.

În verdictul instanței este menționat faptul că o persoană "necunoscută" a comandat lovitura. Familia lui Curuvija a crezut multă vreme că vinovat a fost Slobodan Milosevic care a murit în 2006.

Slavko Curuvija a fost editorul și deținătorul Dnevni Telegraf - primul cotidian independent al Serbiei – și al revistei Evropljanin. El a scris mai multe articole despre Kosovo, inclusiv o serie de articole despre prizonierii politici în ceea ce era atunci Iugoslavia. Scrierile lui au avut o atitudine critică față de Milosevic și au devenit ținte ale represiunii guvernului față de mass-media națională.