Guvernul populist italian a restabilit în această săptămână termenii "mamă" și "tată" în formularele pentru cărțile de identitate, provocând critici puternice din partea asociațiilor gay, scrie AFP.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

"Regăsim un pic bunul simț", a salutat decizia Matteo Salvini, vicepremier și șef al Ligii (extrema dreapta), care a criticat în mod regulat termenii "părinte 1" și "părinte 2" introduși în 2015 de guvernul condus de Matteo Renzi (centru stânga).

Semnat în ianuarie de Salvini, ministru de Interne, decretul a intrat în vigoare joi, după publicarea în Monitorul Oficial.

Garantul protecției datelor private și asociația primăriilor italiene au dat aviz negativ.

Asociațiile de apărare a homosexualilor, dar și lideri din Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem), aliatul guvernamental al lui Salvini, au denunțat rapid măsura.

"Un decret nedrept care are ca singur obiectiv discriminarea copiilor recunoscuți de tribunale drept copii ai cuplurilor lesbiene sau gay", a spus Fabrizio Marrazzo, purtător de cuvânt la Gay Center.

Asociațiile, dar și sindicatul CGIL au anunțat că vor ataca decizia în fața tribunalelor administrative.

Legea italiană nu permite explicit ca un copil să aibă doi tați sau două mame, dar, în cazuri punctuale, cupluri au obținut câștig de cauză, fie pe baza unor decizii din străinătate fie prin adopție.