Traficul feroviar între Atena și Salonic a fost întrerupt vineri după ce aproximativ 200 de solicitanți de azil au ”invadat” principala gară din capitala Greciei pentru a cere deschiderea graniței greco-macedonene, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Salonic”, ”Germania!”, au scandat protestatarii. Unii dintre ei și-au instalat corturi pe platforma gării.

Ei protestează față de procedura ”foarte lentă” de acordare a azilului în Grecia și față de condițiile rele de viață din taberele de imigranți din țară.

Niciun tren nu a putut pleca din gara din Atena în timp ce poliția a încercat să îi convingă pe protestatari să plece.

Acest eveniment este ”un mesaj pentru Europa care trebuie să înțeleagă că problema (migrației) are nevoie de o soluție europeană”, a spus secretarul general al Ministerului pentru Politica Migrației, Miltiadis Klapas, care s-a dus la fața locului.

Blocajul vine la o zi după confruntările dintre azilanți și polițiști în tabăra din Diavata (nordul Greciei), la 100 km de la granița greco-macedoneană din Idomeni.

Mai multe sute de migranți din diferite părți ale Greciei s-au strîns la Diavata în ultimele zile pentru a cere deschiderea postului frontalier greco-macedonean de la Idomeni.

”Migranții au început să ajungă la Diavata după ce pe rețelele sociale au circulat zvonuri și știri false care făceau apel la venirea lor în nordul Greciei pentru a pune presiune pe deschiderea graniței”, a spus Nikos Ragos, responsibil local pentru migrație.

Punctul de graniță Idomeni a fost trecut de mii de imigranți în 2015 în drumul lor spre Europa de Nord înainte să fie închisă după semnarea unui pact privind migrația ăntre UE și Turcia în martie 2016.

Aproximativ 70.000 de migranți trăiesc acum în Grecia.