Sindicatul Libertăților Civile a cerut joi unui judecător din California să oprească administrația Trump din utilizarea fondurilor obținute prin declarația de urgență națională cu sopul construirii zidului de la graniță, potrivit AP News.

SUA granita cu MexicFoto: Wikipedia

Actele oficiale afirmă că președintele Trump a depășit prerogativele sale legale prin alocarea de fonduri luate de la Departamentul Apărării pentru un zid de delimitare a graniței, iar amenințarea este una puternică deoarece Congresul nu a reușit să facă nimic să îl oprească. Planurile de construcție sunt pe cale să fie puse în aplicare.

Trump a declarat că va transfera 3.6 miliarde de dolari de la construcțiile militare către ridicarea barierelor, iar planul prinde contur. Noile secțiuni ale zidului vor fi localizate în Arizona și New Mexico, teritorii pentru care Congresul nu a aprobat alocarea de fonduri.

Congresul a aprobat o rezoluție prin care starea de urgență națională declarată în februarie va fi anulată, dar Trump a utilizat dreptul de veto pentru a respinge decizia.

În momentul de față, bariera se întinde pe o distanță de aproximativ 654 de mile, de-a lungul graniței de 1.954 de mile cu Mexic.