SUA a anulat viza de intrare a procurorului Curții Penale Internaționale, Fatou Bensouda, ca răspuns la ancheta sa privind posibile crime de război ale armatei americane în Afganistan, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Secretarul de Stat Mike Pompeo a declarat luna trecută că SUA va retrage sau va anula eliberarea vizei pentru personalul Curții Penale Internaționale implicat în investigarea unor presupuse crime de război ale forțelor americane în Afganistan.

Experții din partea Națiunilor Unite au catalogat reacția statului american ca fiind o "interferență nepotrivită" în munca curții permanente pentru crime de război. Această decizie a atras critici și din partea UE.

Biroul procurorului Bensouda a confirmat faptul că viza sa a fost retrasă.

Curtea Penală Internațională nu este parte a Națiunilor Unite, însă Bensouda călătorește regulat pentru a informa Consiliul de Securitate.

Un purtător de cuvânt din partea Departamentului de Stat a anunțat că membrii organizațiilor internaționale care plănuiesc vizite oficiale la ONU pot aplica pentru viza diplomatică.

Biroul procurorului a delcarat joi că aceasta va continua să își urmeze îndatoririle, "fără frică sau favoruri". Bensouda investighează presupuse crime de război ale părților implicate în conflictul din Afganistan din 2017, inclusiv felul în care forțele americane au deținut suspecții.

O decizie oicială a Curții, în ceea ce privește pornirea unei investigații în Afganistan nu a fost încă anunțată.