Liderii ONU declară că noile legi penale adoptate de Brunei, care impun pedeapsa cu moartea în cazul relațiilor dintre persoane de același sex, al adulterului sau al nașterii în afara căsătoriei, "încalcă normele internaționale ale drepturilor omului", fiind necesară suspendarea lor, potrivit UN News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Agențiile UNAIDS și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) au ținut să sublinieze faptul că fiecare persoană are dreptul "de a nu fi supus torturii și altor tratamente sau pedepse inumane sau degradante", iar noua legislație a statului monarhic va avea un impact negativ semnificativ în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea populației.

Michel Sidibé, directorul executiv al UNAIDS insistă ca Brunei să suspende sau să abroge amendamentele Codului Penal Shariah și să ofere susținere agenției UNAIDS în efortul de a construi legi fundamentate în drepturile omului pentru a-i proteja pe cei vulnerabili.

Liderii agențiilor au adăugat că incriminarea relațiilor între persoane de același sex va duce la creșterea stigmatului, permițând discriminarea, violența și hărțuirea.