Vladimir Putin se va întoarce în Italia în cursul verii, a anunţat consilierul Iuri Ușakov, precizând că pregătirile sunt în curs. "Planificăm pentru această vară, nu pot să vă comunic încă o perioadă de timp, dar este în planul preşedintelui". Vizita lui Putin în Peninsulă, a explicat pentru agenţia rusă "TASS" ambasadorul italian la Moscova, Pasquale Terracciano, "va fi un eveniment important", care "va permite continuarea dialogului asupra chestiunilor bilaterale şi internaţionale", potrivit Il Giornale citat de Rador.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

După cum subliniază ambasadorul, "ultimele luni au fost intense din punctul de vedere al vizitelor oficiale" între Italia şi Rusia. În octombrie 2018, premierul Giuseppe Conte a fost la Moscova, în timp ce la începutul anului 2019, în capitala Federaţiei Ruse au sosit preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Roberto Fico şi Maria Elisabetta Alberti Casellati. "Sper că vom avea în curând posibilitatea de a-l primi pe preşedintele Vladimir Putin în Italia. Sosirea liderului rus va reprezenta o concluzie spectaculoasă a acestei serii de vizite", le-a explicat ambasadorul Terracciano jurnaliştilor ruşi.

Indiscreţia care se vehicula de câteva săptămâni cu privire la iminenta vizită a liderului rus în Italia a fost confirmată, prin urmare, în aceste ore. În octombrie, la Moscova, premierul Conte l-a invitat pe Putin în Italia. "Sperăm să puteţi veni în Italia cât mai curând. Nu aş vrea ca poporul italian să creadă că nu îi acordaţi atenţie", i-a spus Conte lui Putin în timpul vizitei oficiale.

"În ciuda contextului internaţional delicat am reuşit să confirmăm înalta calitate a relaţiilor noastre. A fost confirmată prietenia solidă, în ciuda dificultăţilor momentului", a adăugat premierul, convins că vrea să exploreze "toate posibilităţile cooperării bilaterale" între Italia şi Federaţia Rusă. Cu acea ocazie, premierul a semnat 13 acorduri bilaterale de o valoare estimată la circa 1,5 miliarde de euro în sectoare precum energia, mediul înconjurător, infrastructură.

În noiembrie, imediat după vizita oficială la Moscova, premierul Giuseppe Conte s-a declarat favorabil revenirii Federaţiei Ruse la summit-ul G8. "Am clarificat cu premierul britanic Theresa May că acordurile de la Minsk trebuie respectate şi că, dacă s-au stabilit responsabilități pentru fapte specifice, este corect să reacţionăm. Însă, nu împărtăşesc uimirile sale cu privire la revenirea Rusiei în G8, pentru că să îl avem pe Putin la masa noastră ar facilita soluţionarea multor dosare".

Cu privire la sancţiuni, Conte a precizat: "Sancţiunile sunt un mijloc pentru a obţine ceva, nu se pot transforma într-un scop". În călătoria mea din 24 octombrie la Moscova am consolidat dialogul cu Putin în perspectiva unei interlocuţiuni stabile". Dincolo de sancţiuni, sunt nenumărabile temele care ar putea fi pe masa discuţiilor la următoarea întâlnire între liderul de la Kremlin şi guvernul italian: teme de mare actualitate care vor privi cooperarea bilaterală în sectoarele comercial, economic, energetic, al investiţiilor.

Alt subiect care va fi discutat cu siguranţă în timpul vizitei lui Putin în Italia va fi dosarul Libia: "Rusia este fundamentală pentru soluţionarea crizei libiene şi Moscova va asigura contribuţia sa relevantă", a subliniat Conte la Moscova, în timpul conferinţei de presă comune cu preşedintele rus. Şi, cine ştie, poate se va rediscuta despre achiziţionarea de titluri de stat italiene din partea Fondului Suveran rus.

"Nu sunt aici pentru a-i cere preşedintelui Putin să cumpere obligaţiuni italiene", a ţinut să precizeze Conte în octombrie, insistând însă că "fundamentele economiei italiene sunt solide și dacă fondul [rus] dorește să meargă în această direcție, ar face o afacere".