Forțele aliate armatei din estul Libiei au preluat joi un punct de control situat la vest de Tripoli, au arătat un rezident și un film, parte dintr-o ofensivă asupra capitalei libiene, unde se află guvernul recunoscut pe plan internațional, relatează Mediafax citând Reuters.

Rebeli in TripoliFoto: Agerpres

Forțele au ajuns într-o zonă numită "poarta 27", la aproximativ 27 km vest de Tripoli, au spus locuitorii.

Khalifa Haftar a anunțat recent mai multe mișcări de trupe înaintea unui asalt planificat asupra capitalei Tripoli, unde se află și sediul Guvernului, condus de Fayez al-Serraj și sprijinit de Națiunile Unite. Haftar, care este sprijinit de Egipt, Emiratele Arabe Unite și Franța, a ocupat în ultimele săptămâni diverse zone din partea sudică a țării și a anunțat că plănuiește un atac împotriva teroriștilor care, spune el, s-ar afla la Tripoli.

Războiul civil din Libia, declanșat după căderea regimului Gaddafi, în 2011, este o confruntare între forțele armate din zona estică a țării, conduse de Khalifa Haftar și forțele guvernamentale, sprijinite de ONU.

Cu toate că Haftar a mai amenințat că va ataca Tripoli, pregătirile actuale par mult mai avansate. Miercuri au fost raportate confruntări în apropierea unui oraș aflat la 80 de kilometri de capitală. Armata Națională Libiană (forțele conduse de Haftar, n.r.) a anunțat pe Facebook că mai multe unități de armată se îndreaptă „spre regiunea de vest pentru a o curăța de grupările teroriste”, fără a da alte detalii.

Premierul Fayez al-Sarraj i-a cerut lui Haftar să renunțe la amenințări. Într-un comunicat emis miercuri, el a declarat: „(...) am declarat alertă generală pentru toți militarii și forțele de securitate”.