Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă, i-a îndemnat pe români să voteze și a susținut că este nevoie de modificări la legislația electorală, dar a evitat să spună dacă este nevoie de o legislație unitară la nivelul Uniunii Europene (UE), potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Și în țara mea (Danemarca – n.red.) a durat foarte mult timp, ca să modificăm legislația electorală. Mai sunt vreo 50 de zile până la alegerile europene. De aceea, trebuie să vă dați seama dacă pe listele acelea sunt persoane cu care rezonați în vreun fel. Poate există oameni diferiți chiar și în sânul acelorași partide, care gândesc altfel, care au alte viziuni, alte modalități de abordare a unor probleme și care pot influența, să zicem, modificarea legislației electorale, pentru a reflecta preocupările dumneavoastră. Trebuie să vă gândiți așa: care dintre candidați îmi reflecte cel mai bine preocupările mele personale, motivele mele de îngrijorare. O altă problemă este și că semnăturile de care spuneați (pentru candidații care au nevoie de semnături ca să își depună candidatura – n.red.) trebuie să fie olografe, nu digitale”, a afirmat, joi Margrethe Vestager, în cadrul unui dialog cu cetăţenii organizat la Bucureşti, în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

În plus, comisarul european a arătat că înțelege motivele pentru care o mare parte dintre europeni nu votează.

„Jumătate dintre votanții europeni nu vor vota, nu pentru că și-au propus să nu voteze, ci pentru că nu este ceva în radarul lor. O chestiune care m-am motivat pe mine să votez este că: am vrut să fac ceva împotriva persoanei cu care nu eram de-acord. Dacă nu votez, persoana cu care nu sunt de acord va decide lucruri pentru mine. Dacă nu faci parte din procesul decizional, altcineva va lua deciziile în locul tău, iar oamenii trebuie să înțeleagă că votul lor este important”, a mai spus Vestager.

Comisarul european pentru Concurenţă a reamintit că votul este cu atât mai important, cu cât sunt țări unde acesta nu este permis, deci cetățenii nu au dreptul la opini.

„Sunt foarte pasionată vizavi de vot, pentru că noi chiar putem să votăm. În alte zone din lume, voturile sunt discutabile, dar noi chiar putem să votăm, iar acesta constituie un element fundamental pentru democrația europeană. Oamenii trebuie să își dea seama că nu trebuie să dai și să iei teste cu sute de întrebări și să întreții o relație bună instituțională, pur și simplu votezi pentru că ai o opinie, votezi pentru că așa simți. Pentru unii ar fi important să știe totul, înainte de a vota. Nu întotdeauna este posibil. De aceea orice opinie este binevenită și trebuie să o exercitați prin vot”, a mai spus Vestager.

Comisarul le-a recomandat tinerilor să se implice mai mult în politică, dând propriul exemplu: la 24 de ani era liderul partidului din care face parte, iar la 29 de ani era ministrul Educației în Danemarca. „Pentru mine constituie o provocare faptul că tinerii trebuie avuți în vedere. (…) Se văd anumite diferențe de concepție. De aceea este important să vă implicați de la vârste fragede în politică. Este nevoie de timp, ca să susținem schimbarea”, le-a recomandat Vestager tinerilor români din sală.

La data de 26 mai, alegerile europarlamentare sunt programate în toate cele 27 de state membre UE. Până în prezent se știe că Marea Britanie nu participă la alegeri, în ciuda nefinalizării Brexitului.