Organizația de supraveghere atomică a ONU, care controlează acordul nuclear cu Iranul, a inspectat ceea ce prim-ministrul israelian a numit un "depozit atomic secret" în Teheran, au declarat trei diplomați familiarizați cu activitatea agenției, relatează Mediafax citând Reuters.

Graffiti pe fosta ambasada SUA din TeheranFoto: Hotnews

Într-un discurs la Națiunile Unite, în septembrie, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care se opune vehement acordului, a chemat Agenția Internațională pentru Energie Atomică să viziteze depozitul, spunând că a găzduit 15 kg de material radioactiv nespecificat care apoi a fost eliminat.

Netanyahu a afirmat că depozitul a arătat că Teheranul a căutat în continuare să fabrice arme nucleare, în ciuda pactului semnat în 2015 cu puterile mondiale de a pune capăt programului său nuclear în schimbul unei relaxări a sancțiunile.

La momentul respectiv AIEA s-a revoltat spunând că nu trebuie să i se spună ce are de făcut, spunând că nu i-a informația prezentată ca atare și trimite inspectorii "numai atunci când este necesar".

"Au vizitat depozitul", a declarat unul dintre cei trei diplomați, vorbind cu condiția anonimatului, deoarece nu au fost autorizați să discute problema în mod public, iar detaliile inspecțiilor sunt confidențiale.

Unul dintre diplomați a declarat că AIEA a fost trimisă la depozit mai mult de o dată luna trecută. Ceilalți au spus că reprezentanţii agenției au fost acolo, fără să precizeze când. AIEA a refuzat să comenteze.

"Nu avem nimic de ascuns și orice inspecţie desfăşurată de AIEA până acum a fost în cadrul legilor și reglementărilor și nimic dincolo de aceasta", a spus un oficial iranian.

Organizația pentru Energie Atomică din Iran a refuzat să comenteze. Iranul a spus că depozitul este o unitate de curățare a covoarelor.

Determinarea materialelor nucleare existente la locul de amplasare va depinde de o analiză a probelor de mediu luate de acolo, iar rezultatele vor fi gata în iunie, au afirmat doi diplomați.

Astfel de eșantioane de mediu pot detecta particule semnalate, inclusiv uraniu puternic îmbogățit, chiar după mult timp de la îndepărtarea materialului.

AIEA are puterea, în cadrul acordului de referință din 2015, de a efectua așa-numitele inspecții de acces complementare în Iran, care sunt adesea efectuate în timp util, ori de câte ori este necesar.