Potrivit unui sondaj efectuat de YouGov, la 70 de ani de la înfiinţare a scăzut simţitor consimţământul ţărilor membre UE faţă de aderarea la NATO. În ce priveşte Germania, în 2017 două treimi dintre locuitori se pronunţau pentru aderarea ţării lor la NATO, însă în 2019 au rămas doar 54%. Acordul cetăţenilor din Marea Britanie a scăzut în aceeaşi perioadă de la 73 la 59 procente, în Danemarca s-a înregistrat o diminuare de la 80 la 70 procente, iar în Norvegia de la 75 la 66 procente, potrivit Frankfurter Algemeine Zeitung, citat de Rador.

Militari americani la DeveseluFoto: Naval Support Facility Deveselu

În Statele Unite, unde preşedintele Trump a criticat NATO în mod repetat, susţinerea este puţin mai mică decât anterior, dar este oarecum stabilă.

În privinţa obligaţiei de a ajuta în cazul unui eventual atac împotriva unui alt stat membru, 57% dintre americani, 66% dintre britanici, 53% dintre francezi şi 58% dintre germani se declară de acord să acorde ajutor, conform Articolului 5 din tratat.

Însă în cazul în care se solicită susţinerea unui stat anume, disponibilitatea nu mai este atât de mare. Este vorba despre Turcia. În cazul atacării Turciei de către Rusia ar refuza ajutorul 68% dintre germani faţă de 14% care se declară de acord cu susţinerea, respectiv 48% dintre francezi faţă de 18%. Britanicii prezintă 31% pentru ambele situaţii, iar raportul americanilor este de 36 la 12%.

De asemenea germanii şi francezii ar prefera mai degrabă să nu contribuie la apărarea militară a Ucrainei şi României. Germanii ar evita mai degrabă să acorde ajutor pentru SUA, faţă de americani, dintre care 54% s-ar grăbi să ajute Germania şi doar 15% ar refuza. (dpa)l