Camera Reprezentanților a adoptat joi un proiect care prevede că Statele Unite nu vor mai acorda asistență coaliției formate din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite în războiul din Yemen, potrivit Mediafax citând Al Jazeera.

Mare parte din Yemen este in ruine din cauza razboiului internFoto: Twitter/@jamilahanan

Documentul a fost votat cu 247 de voturi pro și 175 contra și urmează să fie trimis către președintele Donald Trump, însă Casa Albă a dat de înțeles că acesta își va folosi, cel mai probabil, dreptul de veto.

Începând din 2015 Statele Unite au oferit asistență tehnică și informații secrete Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite în acțiunile militare pe care aceste două țări le desfășoară împotriva rebelilor houthi în Yemen. Arabia Saudită și o coaliție formată din mai multe state arabe au lansat peste 19.000 de raiduri aeriene în Yemen, lovind și civili, spitale și stații de tratare a apei. Organizațiile umanitare estimează că 60.000 de civili au fost uciși în război. De asemenea, 85.000 de copii au murit din cauza malnutriției.

Mai multe anchete au scos la iveală faptul că, în Yemen, coaliția condusă de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite recrutează copii pentru a lupta împotriva rebelilor houthi.

„M-am convins acum mult timp că nu ne mai putem asocia cu Arabia Saudită și cu Emiratele Arabe Unite dat fiind modul în care se comportă în acest război”, a declarat senatorul democrat Chris Murphy. „Dacă recrutează copii, atunci acesta este încă un motiv pentru care trebuie să ieșim din această coaliție cât mai curând posibil”, a adăugat el.

Votul dat de Congres nu limitează vânzările de arme către Arabia Saudită, însă pe masa Senatului se află un alt proiect, care propune diminuarea livrărilor de armament către Riyad. Potrivit specialiștilor, Donald Trump ar urma să își folosească dreptul de veto și în acest caz.