Matteo Salvini, vicepremier al Italiei și lider al partidului Liga Nordului, va organiza o reuniune a partidelor europene de extremă dreaptă în Milano săptămâna viitoare, cu scopul de a construi o alianță înainte de alegerile europalementare din luna mai, scrie Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Salvini încearcă să se poziționeze ca de lider al forțelor eurosceptice și populiste din Europa, dar nu este încă clar dacă o coaliție formală va funcționa sau nu, având în vedere diferențele dintre formațiuni și rețeaua de alianțe deja existente în cadrul al Parlamentului European.

Populiștii europeni de dreapta se află la putere în Italia, Ungaria, Austria și Polonia, și sunt puternici în mai multe țări, printre care Franța și Olanda. Aceștia se așteaptă, potrivit sondajelor, să facă progrese semnificative în alegerile din mai. Cu toate acestea, nu se preconizează ca ei să formeze majoritatea și mulți analiști cred că vor avea dificultăți în a se prezenta ca un front unit.

Mass-media italiană a scris că partidele de extremă dreapta din 20 de țări au fost invitate la eveniment, care va avea loc luni într-un hotel de lux din Milano.

Un purtător de cuvânt al partidului german de dreapta din AfD a spus că formațiunea va trimite un reprezentant la eveniment, dar a refuzat să dea detalii suplimentare.

Salvini a declarat săptămâna trecută că partenerii din alte țări ale UE îl "cheamă" să inițieze cooperarea.

În manifestul Ligii pentru alegerile europene se arătă că aceasta va "sublinia și reafirma rădăcinile creștine comune, va apăra identitatea națională și supremația constituției italiene asupra legilor și directivelor europene". De asemenea, se opune cu fermitate imigrației, unei creșteri a integrării europene și a politicilor de austeritate.

Salvini a încercat de mai multe ori să-și transmită mesajul dincolo de frontierele italiene.

El a vizitat Varșovia în ianuarie, unde s-a întâlnit cu Jarosław Kaczyński, șeful PiS, precum și cu alți membri ai partidului. El s-a referit la lansarea de către ambele țări a "primăverii europene" care ar putea pune capăt "dominației axei Germania-Franța" pe continent.

Liderul francez de dreapta, Marine Le Pen, a susținut ideea extinderii alianței dintre Frontul Național (RN) și Liga lui Salvini într-o "mare coaliție" a forțelor naționaliste capabilă să influențeze cu adevărat Parlamentul European. Le Pen nu intenționează să participe la întâlnirea de la Milano, a declarat purtătorul de cuvânt a Frontului Național, dar nu a spus dacă partidul va fi reprezentat de către altcineva.

O altă posibilitate este cea a unei alianțe formale dintre Salvini și premierul maghiar de extremă-dreapta, Viktor Orbán, care a afirmat că, în ochii săi, Salvini este un erou și a salutat vizita acestuia la Varșovia. El a spus că Italia este singura țară europeană majoră care are un guvern dedicat stopării migrației.

Liderii europeni ai extremei drepte au avut loc mai multe întâlniri în ultimii ani, în special în 2018 la Nisa, unde Le Pen a găzduit o întâlnire la care au participat Geert Wilders (Partidul Olandez pentru Libertate), Partidul Libertății din Austria și naționalistul ceh, Tomio Okamura.