Șeful democrat al unei puternice comisii din Camera Reprezentanților a cerut Fiscului american declarațiile fiscale depuse în ultimii șase ani de persoana fizică Donald Trump și de companiile sale, transmite Reuters. Această mutare, așteptată de mult, va duce probabil la o îndelungată luptă prin tribunale cu Casa Albă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cererea democraților deschide un front important, politic, juridic, constituțional și personal în bătălia noii majorități parlamentare cu președintele SUA, transmite CNN. Este vorba de o încercare de a elucida unul dintre cele mai mari mistere care au învăluit atât campania electorală, cât și mandatul de președinte al lui Trump: Ce anume din situația sa financiară și de business trebuie ascuns de poporul american?, comentează televiziunea americană, cunoscută pentru opoziția pentru liderul de la Casa Albă.

Cererea trimisă de Richard Neal în numele comisiei bugetare pe care o conduce, este considerată de democrați drept primul pas spre verificarea taxelor plătite de Trump și a rețelei lui de afaceri, unii congresmani fiind convinși că situația este plină de conflicte de interese și de încălcări ale legilor fiscale.

”Asta-i tot?” a spus Trump când jurnaliștii i-au spus că democrații vor să-i vadă declarațiile fiscale pentru șase ani.

”De obicei le cer pentru ultimii 10 ani, așa că probabil renunță. Sunt auditat de mulți ani pentru că numerele sunt mari și cred că, atunci când ești cineva, ești controlat. Dar până când nu voi ajunge la momentul în care nu voi mai fi auditat, nu sunt înclinat să fac asta (să dezvăluie declarațiile)”, a spus liderul de la Casa Albă.